BIH

Školstvo za 21. stoljeće: Evo koja zemlja prva na svijetu ukida školske predmete

Omogućuje se i bolju interakciju s nastavnicima, ali i s drugim učenicima

(A. S.)

19.11.2016

Kako prenosi portal Interesting engineering, Finska je upravo napravila ogroman potez u edukacijskom sistemu ukidajući stare tradicionalne školske predmete.

Finska Vlada napravila je veliki korak u educiranju tako što je postala prva zemlja u svijetu koja će se riješiti svih školskih predmeta. Umjesto da djeca prolaze gradivo slušajući razne predmete, velike svjetske manifestacije bit će uvrštene kroz jedan interdisciplinarni sistem u cjelini.
 
Marjo Kyllonen, glavna pročelnica u Odjelu za Edukaciju u Helsinkiju kaže:

- Postoje škole koje predaju na staromodan način koji se koristio početkom 1900. godina. No današnje potrebe su drugačije te trebamo nešto što se uklapa u 21. stoljeće.
 
Na primjer, ako učenici pohađaju predmet „Rad u kafiću“, oni razumiju jezik, komunikaciju i osnove ekonomije. Drugi svjetski rat može se proučavati kroz historiju, književnost, geografiju i matematiku odjednom.
 
Učenici stariji od 16 godina moći će sami izabrati teme koje žele proučavati sarađujući jedni s drugima. Umjesto da sjede u učionicama i čekaju koliko je minuta preostalo do kraja nastave, moći će raspravljati i pokušati rješavati probleme sami. Ovo im omogućuje i bolju interakciju što sa nastavnicima, što sa drugim učenicima.
 
Novi sistem trebao bi mladim ljudima podići samopouzdanje te dati veću kontrolu nad samom edukacijom. Također bi trebao poboljšati socijalne vještine i samoizražavanje. Novi sistem ne utječe samo na učenike, već i na nastavnike. Morat će međusobno više sarađivati te planirati lekcije i raspravljati o novom pristupu podučavanja.
 
Neki nastavnici koji su započeli s ovakvim radom veoma su zadovoljni i kažu da se ne žele vratiti na staro.