BIH

Bijeli Spajdermen za 21 dan obojio četiri munare Hamzibegove džamije

Rad među oblacima: Poduhvat Džabira Sedića iz Sanskog Mosta

M. DEDIĆ

19.11.2016

Četiri vitke munare Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu, jedne od najljepših bh. bogomolja, obojio je u bijelo mladi Sanjanin Džabir Sedić, alpinista i budući stomatolog, koji se uspješno bavi i književnim radom. Nazivaju ga čovjekom među oblacima, a u šali i Bijeli Spajdermen, jer na sebi ima bijelu odoru. 

Opasan zanat

Jedina bh. džamija s četiri munare sada je još ljepša zahvaljujući napornom i opasnom poslu kojim se Džebić bavi. Posebno je pažljivo i precizno izvodio radove na, kako kaže, svojoj džamiji. U njoj, kada je u svom gradu, obavlja molitvu, što je i logično, jer je njegov otac Mirsad imam te džamije.

- Za četiri munare trebao mi je 21 radni dan. Penjao sam se do 43 metra visine, dokle sežu plohe koje sam bojio - priča Sedić. 

On za taj opasni zanat koristi specijalno statičko uže koje može držati do dvije tone tereta, a ankere koji ga drže na visini postavlja na sigurna mjesta na konstrukciji munare. Džebiću je alpinizam postao preokupacija nakon što je savladao potrebne tehnike, a specijalizirao se za rad na visokim građevinama. 

Angažiran je i na čišćenju i farbanju fasada u Sarajevu, a farbanje munara na džamijama najviše ga raduje. Džebić nije početnik u ovom poslu, koji ne trpi pogrešku.

Pristup užetom

- Imam certifikat FISAT-a, njemačke asocijacije za rad na visini. Pristup užetom odobrava Direktiva o privremenom radu na visinama, koju je donijelo Evropsko vijeće i smatra ga, u slučaju kada se izvodi tehnički pravilno, legitimnim i u potpunosti sigurnim načinom rada - objašnjava Džebić. 

Nakon Hamzibegove, Sedić ovih dana radi isti posao na džamiji u Husimovcima kod Sanskog Mosta. I dok njegovi roditelji čekaju da jednog dana otvori stomatološku ordinaciju, on je za sada zaljubljen u visine, ima „kancelariju“ među oblacima.

Mladi Sanjanin autor je zbirke pjesama „Srebreno ogledalo“ posvećene Srebrenici. Sav prihod od prodaje knjige od 5.000 KM poklonio je za školovanje srebreničke djece