VIJESTI

Amerika zahvalna zemljama Balkana za doprinos borbi protiv terorizma

Ministarstvo odbrane BiH

Srna

19.11.2016

Podsekretar ministra odbrane SAD za politike Brajan Mekkeon na multilateralnom regionalnom sastanku zemalja Balkana u kanadskom gradu Halifaksu iskazao je zahvalnost za doprinos zemalja regiona borbi protiv terorizma, te u pogledu doprinosa pomoći operacijama u Avganistanu.

Mekkeon je podržao napredovanje zemalja regiona prema NATO-u i EU integracijama, na sastanku održanom u okviru Međunarodnog sigurnosnog foruma, kojem je prisustvovala ministar odbrane BiH Marina Pendeš.

Na multilateralnom regionalnom sastanku, kome su prisustvovali i predstavnici Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Kosova, razgovarano je o odbrambenoj saradnji zemalja regiona, saopćeno je danas iz Ministarstva odbrane BiH.

Pendeš je posebno naglasila značaj uspješne regionalne saradnje u oblasti odbrane, potvrđujući da su SAD najvažniji strateški partner stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, te je u tom smislu, izuzetno važno prisustvo SAD na regionalnim forumima.

Ona je zahvalila SAD za pomoć koju pružaju Ministarstvu odbrane BiH putem velikog broja programa bilateralne odbrambene saradnje, čime Oružane snage BiH čine kompatibilnijim, obučenijim, bolje opremljenim i modernijim, navodi se u saopštenju.

Govoreći o ključnim izazovima za Ministarstvo odbrane BiH, Pendeš je posebno naglasila usvajanje dokumenta pregled odbrane do kraja ovog mjeseca i ispunjavanje uslova za Akcioni plan za članstvo (MAP).

Ona je naglasila da su euroatlantske integracije prioritet Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

U tom kontekstu ministar odbrane BiH istakla je važnost stvaranja sigurnog okruženja promocijom regionalne saradnje, poboljšanjem efikasnosti, odgovornosti, izgradnje integriteta i borbe protiv korupcije u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, izgradnje kapaciteta i sposobnosti za nastavak saradnje i pomoći civilnim strukturama putem operacija deminiranja i reagovanja na prirodne i druge katastrofe, kao i značaj učešća u misijama podrške miru.

Osmi međunarodni sigurnosni forum održava se u Halifaksu od 18. do 20. novembra.

Skupu prisustvuje više od 300 visokih političkih i vojnih lidera iz više od 60 zemalja sa svih kontinenata, koji razgovaraju o perspektivi i sigurnosnim izazovima u svijetu.