REGION

Bacio ih s 10 metara: Puljanin pokušao ubiti svoja dva psa

Fotografije pasa brzinom munje se dijelile na društvenim mrežama

Autor:(Am.K.)

18.11.2016

Muškarac I.Ž. (36) iz Pule prijavljen je policiji jer je htio ubiti svoja dva psa bacivši ih s 10 metara visine! Policija kaže da je time počinio dva krivična djela ubijanje ili mučenje životinja, piše 24sata.hr.

"Sumnjiči ga se da je sredinom frbruara odveo u šetnju svog psa pasmine bull terijer te ga je pokušao usmrtiti tako da ga je u kamenolomu na Stoji bacio sa visine od oko deset metara. 

Svog drugog psa pasmine pitbull pokušao je usmrtiti 9. oktobra, također u kamenolomu na Stoji, kada ga je prvo udario prikladnim predmetom, a potom ga je bacio sa visine od oko deset metara"kazala je Nataša Rogić iz Policije.

Oba povrijeđena psa pronašli su prolaznici te su ih zbrinula udruženja za zaštitu životinja. 

Protiv osumnjičenog se podnosi krivična prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku,kažu u policiji.

 Fotografije pasa u užasnom stanju brzinom munje su se dijelile na društvenim mrežama,te na stranici Udruženja za zaštitu životinja"Ruka šapi“.

"Kakav monstrum moraš biti da to učiniš svojim psima"samo je jedan od brojnih komentara s društvenih mreža. 

Puljanin u svom vlasništvu ima još dva psa iste pasmine. Viša veterinarska inspektorica Lovorka Tomičić tokom inspekcijskog nadzora pokušala je oduzeti vlasniku te pse, na što se on usprotivio.

"Provjerom uvjeta i načina držanja pasa utvrđeno je da se radi o psima tipa bull. Oba su psa upisana u upisnik pasa i označena mikročipom.  Utvrđeno je da je jedan pas star tri godine uredno cijepljen protiv bjesnoće, dok drugi, u dobi od šest mjeseci, nije cijepljen protiv bjesnoće, što predstavlja prekršaj. 

Također je u postupku utvrđeno da, zbog mogućnosti ponavljanja krivičnog djela daljnje držanje pasa u istim uvjetima može biti povezano s neotklonjivom boli, patnjom ili velikim strahom. 

Vlasnik ne ispunjava uvjete za držanje opasnih pasa jer je Pravilnikom propisano da za držanje opasnih pasa vlasnik ne smije biti osuđen niti kažnjavan.

Danas je poslan optužni prijedlog sudu zbog necijepljenja psa i zatraženo je od suda hitno izricanje mjere trajnog oduzimanja pasa od vlasnikam"rekla je Tomičić novinarima.