CRNA HRONIKA

Akcija "Pravda": Na ime Lončara uknjižene četiri nekretnine u Sarajevu

Nezakonito poslovanje

Redakcija

18.11.2016

Zoran Lončar, jedan od osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji “Pravda”, posjeduje pasoš i državljanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD), gdje može pobjeći ukoliko se nađe na slobodi, navelo je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu u obrazloženju zahtjeva za određivanje pritvora, javlja BIRN. 

Tužiteljica Denijala Šertović je kazala da su na Lončarovo ime uknjižena tri stana i poslovni prostor u Kantonu Sarajevo, zbog čega se, kako je rekla, dovodi u vezu s nezakonitim poslovanjem nekretninama. 

Na ročištu na kojem se raspravljalo o određivanju pritvora osumnjičenom Lončaru, Šertović je dodala da je on bio u bjekstvu nekoliko dana. 

Tužiteljica je prezentirala dio komunikacije u kojoj Lončar govori sutkinji Lejli Fazlagić da “nema gdje da bježi jer nema sredstava”. 

U prilog prijedlogu za određivanje pritvora, tužiteljica je spomenula da je Samiri Skorupan osumnjičeni “davao upute kako da sakrije skule ispod kreveta”, kao i da je tokom saslušanja pokušao da minimizira ulogu Alije Delimustafića, koji se sumnjiči da je organizirao grupu. Lončar, prema navodima Tužilaštva, ima ulogu u knjiženju nekretnina.

- Tužilaštvo tek treba saslušati svjedoke koji su odlučili dati iskaze. Istraga je u fazi kada se dokazi prikupljaju, a neophodno je analizirati obimnu dokumentaciju - rekla je tužiteljica. 

Lončarov branilac Srđan Petrić je pojasnio kako je nejasno zbog čega se insistira da je osumnjičeni djelovao po nalogu Alije Delimustafića, jer je tokom saslušanja objasnio da ga je upoznao kada su zajedno radili u službi, ali i razloge njihovog sastajanja, te da ne stoje navodi da je Lončar uknjižio nekretnine na svoje ime. 

- Dobio je od Lejle Fazlagić zemljišne izvatke da su nekretnine na njegovo ime. Samo je primio upis vlasništva na sebe, ali ne zna gdje se nekretnine nalaze. Htio je da odustane od svega i odatle njegov kontakt s Jusom Škrijeljom… Svi podaci se nalaze u javnom registru i upisima koje osumnjičeni ne može da izbriše ako se brani sa slobode. Na teret mu je stavljeno djelo ‘pomaganje u prevari’, za šta se ne može izreći kazna od deset godina zatvora - istakao je branilac te predložio blaže mjere od pritvorskih. 

Odluku o prijedlogu Tužilaštva za Lončarovo pritvaranje Sud će donijeti naknadno. 

Osim Lončara, u dosadašnjem toku policijske akcije “Pravda” uhapšeno je 18 osoba koje se sumnjiče da su, kao organizovana grupa, nezakonito knjižile te vršile kupoprodaju nekretnina na području Kantona Sarajevo. Kantonalni sud je već odredio pritvor Aliji Delimustafiću i njegovom bratu Mirsadu, te Škrijelju, Skorupan, Lejli Cerić, Suadi Hadžić, Izetu Musiću, Amireli Lončar i Hamdi Spahiću. 

Pritvor je određen i nedostupnoj bivšoj sutkinji Fazlagić, za kojom je Sud raspisao potjernicu. 

Osim pritvorenih, za osam osumnjičenih su određene mjere zabrane.