BIH

Smijenjen Vahid Ćosić!

Prijedlog Nezavisnog odbora MUP-a KS privaćen na sjednici Vlade KS

Redakcija

18.11.2016

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je danas prijedlog Nezavisnog odbora MUP-a KS za smjenu policijskog komesara Vahida Ćosića.

U obrazloženju Nezavisni odbor je naveo da „Ćosić nije provodio mjere nadzora nad Upravom policije, niti primjenom policijskih ovlaštenja". 

Odbor je ustanovio da je Ćosić davao pogrešne i netačne podatke različitim organima zaduženim za sigurnost i krivično gonjenje počinilaca krivičnih djela te da je često bio neinformiran o pojedinim aktivnostima u kriznim situacijama. 

- Ustanovljeno je da u nekoliko slučajeva nije tražio provođenje unutrašnje istrage iako su one očigledno bile nužne i jedino moguće, da je posvetio nedovoljnu pažnju provođenju preventivno-represivnih policijskih aktivnosti radi poboljšanja osjećaja sigurnosti građana te da su planske i organizirane aktivnosti pod rukovodstvom policijskog komesara preduzimane u pojačanom obliku nakon pritiska javnosti - kaže se u obrazloženju Nezavisnog odbora.

Ćosića će na ovoj poziciji zamijeniti Mevludin Halilović, načelnik Sektora uniformisane policije KS, do izbora novog komesara.