LIFESTYLE

Djevojčica je pred smrt napisala poruku koja je sve rasplakala, osim njenog oca

Zatražila da je zamrznu

Redakcija

18.11.2016

Bila je centra žestoke borbe njenih razvedenih roditelja - majke koja se složila da joj ispuni želju da bude zamrznuta i otuđenog oca koji je to odbio zbog troškova od 37.000 funti i brutalnog procesa očuvavanja tijela.

Djevojčica od 14 godina koja je umrla od raka, postala je prvo britansko dijete koje će biti kriogenski zamrznuto nakon što joj je sudija uslišio posljednju želju kako bi jednog dana mogla “da se probudi i bude izliječena”.

Tinejdžerka, čije ime ne smije biti objavljeno, umrla je prošlog mjeseca i sada se nalazi u “kriostatskom” tenku, u kojem je temperatura -196 stepeni, u Institutu Krionik u Mičigenu.

Bila je centar žestoke borbe njenih razvedenih roditelja – majke koja se složila da joj ispuni želju da bude zamrznuta i otuđenog oca koji je to odbio zbog troškova od 37.000 funti i brutalnog procesa očuvavanja tijela.

Tokom izvođenja postupka napisala je izuzetno pismo sudiji kada je bila na samrti.

- Imam samo 14 godina i ne želim da umrem, ali znam da ću ipak umrijeti. Želim da živim i da živim duže, i mislim da će u budućnosti pronaći lijek za moj rak i probudiće me. Želim da imam tu šansu. To je moja želja. Mislim da ako budem kriogenski sačuvana da bi mi to dalo šansu da budem izlečena i da me probude – makar i za hiljadu godina. Ne želim da budem sahranjena pod zemljom - napisala je djevojčica.

Tražila je od Višeg suda da donese odluku u korist njene majke kako bi ona bila jedina osoba koja bi imala dozvolu da odluči o raspolaganju njenog tijela.

Nakon dogovora, sudija Džekson, koji je posjetio djevojčicu u bolesničkoj postelji prije njene smrti 17. oktobra, izjavio je da je umrla spokojno znajući da će njeni ostaci biti zamrznuti. Kada je saznala za odluku sudije, opisala ga je kao njenog “heroja”.

Njeno tijelo je poslato u Ameriku i od tada je postepeno hlađeno dvije-tri sedmice u tečnom azotu i čuvano pored 150 drugih organa.