GLOBUS

Kerry: Ruski avioni nisu ove sedmice bombardirali pobunjenike u Alepu

Na samitu u Peruu

Fena

18.11.2016

Američki državni sekretar John Kerry u četvrtak je, na margini samita u glavnome gradu Perua, s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom razgovarao o Ukrajini i Alepu uključujući ponovo bombardiranje toga sirijskoga grada.

Lavrov  je novinarima na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) rekao da ruska vojska nije ove sedmice bombardirala pobunjeničke četvrti u Alepu.

"Naše zračne snage i sirijske zračne snage operirale su jedino u pokrajinama Idlib i Homs kako bi spriječile ISIL koji bi mogao u bijegu iz Mosula ući u Siriju", rekao je Lavrov, prenosi Hina.

Deseci ljudi ubijeni su u zračnim i minobacačkim napadima na Alep, prema podacima sirijske skupine za ljudska prava. Bombardiranja su ponovno počela u utorak nakon četverosedmičnog prekida i dio su ofanzive sirijske vlade i saveznika, među kojima je Rusija, protiv pobunjenika.

Rusija je u četvrtak izvela svoje prve napade na islamiste u Siriji koristeći borbene avione koji polijeću iz ruskih i sirijskih zračnih baza te ruskog nosača aviona stacioniranog u sirijskim vodama.

Krstareći projektili ispaljeni iz aviona Tu-95MS pogađali su položaje Islamske države i Fronte Nusra. Ovo je prvi puta da je Rusija, otkako je prije godinu dana pokrenula napade na sirijske pobunjenike, koordinirala napade, zahvaljujući dolasku pomorske flote koju čine nosač aviona Admiral Kuznjecov, dva ratna broda, veliki bojni brod na nuklearni pogon i četiri prateća plovila.