Goražde: Obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca

Srednjoškolci traže pravo apliciranja na više fakulteta u jednom upisnom roku

Objavljeno: 17. 11. 2016 - 22:40 Novosti » Iz minute u minutu A A A Times Arial
Srednjoškolci traže pravo apliciranja na više fakulteta u jednom upisnom roku
Srednoškolci iz Goražda ukazali na probleme

U 57 općina u BiH obilježen je Međunarodni dan srednjoškolaca, a još jedanput je ukazano na probleme zbog kojih mladi napuštaju našu zemlju.

Lokalni tim Asocijacije srednjoškolaca u BiH u Goraždu je organizirao anketu tokom koje su učenici srednjih škola ukazali na najveće probleme, te potpisivanje peticije „I kopija vrijedi“ kojom i građani podržavaju inicijativu ASuBiH da se srednjoškolcima, sa ovjerenim kopijama dokumenata, omogući apliciranje na više fakulteta u jednom upisnom roku.

- Nastojimo da poboljšamo status srednjoškolaca u BiH i omogućimo prava koja su u evropskim zemljama srednjoškolcima zagarantovana. Jako smo zadovoljni što su i građani shvatili važnost ove peticije. Sakupili smo mnogo potpisa i hvala svima koji su potpisali peticiju. Uskoro će biti pokrenuta i elektronska verzija peticije i nadamo se da ćemo mi srednjoškolci, zajedno sa ostalim građanima, biti zaslužni da „I kopija vrijedi“ – kazala je Zerina Hubjer, koordinatorica Lokalnog tima AsuBiH Goražde.

Povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca u Goraždu je organizirana i diskusija o problemima u obrazovnim ustanovama, u kojoj su učestvovali srednjoškolci, njihovi roditelji, profesori, direktori srednjih škola, predstavnici Vlade BPK i Općine Goražde. U prostoru Mješovite srednje škole „Enver Pozderović“ postavljena je i info-tabla sa svim informacijama o Asocijaciji srednjoškolaca u BiH.


 Autor: Al. B.
Preporučujemo vam