NOGOMET

Misimović za Avaz.ba: Imam još godinu dana ugovora, pa ćemo vidjeti

Nekadašnji reprezentativac naše zemlje

A. TIRO

17.11.2016

Ime Zvjezdana Misimovića, nekadašnjeg reprezentativca Bosne i Hercegovine sa velikim žaljenjem i dalje pominju svi fudbalski stručnjaci, ali i navijači. Sa žaljenjem iz razloga što se popularni Miske relativno rano oprostio od najdražeg dresa u 32. godini.

Misimović je ovih dana bio u glavnom gradu BiH, što smo iskoristili za razgovor sa proslavljenim bivšim reprezentativcem. Legendarna "desetka" bh. tima za Avaz.ba je govorio o reprezentaciji, kvalifikacijama, Pjaniću, Wolfsburgu...

Lijepo se osjećam u Sarajevu

- U Sarajevo sam došao da malo odmorim, vidim dobre prijatelje. Uvijek se lijepo osjećam u Sarajevu - kazao je Misimović na početku razgovora.

Misimović se relativno mlad oprostio od reprezentativnog dresa iako je punih 10 godina nastupao u bh. selekciji. Na naše pitanje da li mu nedostaje igranje u najdražem dresu Misimović je odgovorio:

- Dosta vremena je prošlo tako da uopšte nisam razmišljao o tome. Ta priča je što se mene tiče gotova - rekao je Misimović.

Iako je Miralem Pjanić u posljednjih nekoliko godina jedan od najvažnijih igrača u našem timu i organizator igre, i dalje fudbalski stručnjaci u našoj zemlji sa nostalgijom pričaju o igrama koje je pružao u reprezentaciji, Miske je pohvalno pričao o veznjaku Juventusa i naglasio kako je upravo on budućnost našeg tima.

- Drago mi je zbog toga, da se navijači sjećaju mojih igara. Kada je u pitanju Pjanić, mislim da je protiv Grčke vrlo dobro odigrao, bio je lider na terenu i mislim da je napravio veliki korak naprijed u svojoj karijeri - rekao je Misimović.

Nekadašnji kapiten našeg nacionalnog tima je posljednji susret za BiH odigrao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu kada smo poraženi od Nigerije 1:0. Kako je rekao od tada je bilo kontakata da ponovo obuče reprezentativni dres.

- Bilo je kontakta da se vratim protiv Irske u baražu za Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Ali nisam sebe vidio da mogu da pomognem reprezentaciji i mislim da bi bio pogrešan korak da sam se vratio - istakao je popularni Miske.

Imamo kvalitet

Kako je i sam rekao sa velikim zanimanjem prati kvalifikacije za odlazak za SP u Rusiji. Učinak naše reprezentacije je okarakterisao očekivanim.

- Očekivano, rekao bih. Ja sam na početku rekao da je Belgija favorit i najbolja ekipa u našoj grupi, a da ćemo se mi boriti sa Grčkom za drugo mjesto. Šteta je velika što smo primili onaj kasni gol protiv Grčke. U toj utakmici imali smo mnogo prilika, u prvom poluvremenu smo trebali voditi sa dva ili tri gola razlike. Kada se sve sagleda, mislim da smo na kraju te utakmice izgubili dva boda - rekao je Misimović.

Nekadašnja "desetka" naše reprezentacije je rekao da se BiH može plasirati na SP u Rusiji jer imamo kvalitet, koji smo i dokazali.

- Mislim da je pred našom reprezentacijom još bitnih utakmica u ovim kvalifikacijama. Konkretno protiv Grčke smo vodili, i na kraju smo iako je rezultat bio 1:1, izašli smo kao gubitnici. Nadam se da će se momci vratiti na psihološkoj bazi, da ovo neće puno utjecati na njih. Smatram da preko baraža možemo do Rusije, jer je Belgija ipak daleko najjača u našoj grupi - zaključio je Misimović.

Kako je sam rekao u Kini se osjeća veoma dobro, a ugovor sa Peking Reneom traje još godinu dana.

- Dobro je u Kini. Imam još godinu dana ugovora, sve strane su otvorene, vidjet ćemo još sve, da li da nastavim ili ne. Nakon karijere ima nekoliko opcija. Da li će to biti trenerski posao ili menadžerski, vidjet ćemo. Ima još vremena, nikad se ne zna šta donosi budućnost - rekao je Misimović.

Kruna karijere

Za kraj razgovora kao krunu svoje fudbalske karijere Misimović je izdvojio nastup sa reprezentacijom BiH na Svjetskom prvenstvu, ali i osvojenu titulu Bundeslige u Njemačkoj sa Wolfsburgom.

- Sigurno je sjajan trenutak bio osvajanje titule u Njemačkoj sa Wolfsburgom, prve u historiji. Tu je i naravno odlazak na Svjetsko prvenstvo, pa onda naravno povratak u Sarajevo nakon što smo izborili plasman na Mundijal kada nas je dočekalo desetine hiljada ljudi u gradu. To nikada neću zaboraviti - zaključio je Misimović.