NOGOMET

Evo šta su BH Fanaticosi poručili fudbalskim savezima Grčke i BiH

Otvoreni protest navijačke grupe koja je na svim utakmicama reprezentacije

(A. S.)

16.11.2016

Navijačka grupa BH Fanaticosi, koja organizirano prati našu nogometnu reprezentaciju u svim utakmicama koje ona igra, u otvorenom protestu koje su uputili čelnicima nogometnih saveza Grčke i Bosne i Hercegovine, ogorčena je svim dešavanjima u Atini. 

Otvoreni protest prenosimo u cijelosti: 

Poštovana gospodo,

Moramo iznijeti naš stav povodom obraćanja odgovornih ljudi iz GRČKOG SAVEZA javnosti nakon ružnih i monstrumskih scena koje su se desile na utakmici Grčka – BiH u Atini.

Pismo izvinjenja sa slikom u kojem izjednačavate bakljadu kojom se proslavljao gol na utakmici i parolu kojom se veliča najveći genocid u Evropi nakon drugog svjetskog rata i kojom se vrijeđaju žrtve, vrijeđa jedan narod i čitava jedna nacija, smatramo neprihvatljivim i krajnje bezobraznim! Ovo pismo smatramo još jednom velikom provokacijom i uvredom istog nivoa kao i parola podignuta na tribinama. Neka vam je na čast gospodo.
Pokušavate izjednačiti ekstremnu desnicu i nacionaliste sa istinskim navijačima.

Naša bakljada nije vrijeđala nikoga i ona je, htjeli vi to ili ne, dio Ultras navijačkog svijeta.

Ovim pismom se obraćamo i N/FS BiH i svim institucijama koje se bave ovim problemom da najoštrije osude i traže rješenje za ovakve probleme koji se ne dešavaju prvi put. U prošlom kvalifikacionom ciklusu na istom stadionu bili smo svjedoci istih scena i parola. Zahtjevamo da se traže najrigoroznije kazne za počinitelje ovakvih incidenata kao i organizatore sportskih natjecanja. Ovakve ružne scene i izljevi nacionalizma na stadionima se ne smiju događati niti ponavljati.

Mi šutiti nećemo i ne možemo pred ovakvim provokacijama. Reagovaćemo u našem stilu, navijački bez obzira na cijenu i posljedice.
Između rezultata i sporta te obraza i ponosa mi ćemo izabrati ovo drugo.

ULTRAS NO POLITICA

BHFanaticos