NOGOMET

Vincent Tan obećao finansijsku injekciju bordo klubu, ali pod jednim uslovom

Malezijski milijarder nije odustao od FK Sarajevo

A. Dr.

16.11.2016

Malezijski milioner Vinsent Tan (Vincent) nije digao ruke od Fudbalskog kluba Sarajeva, a preko svojih ljudi od povjerenja u Odboru direktora, Kena Čoa (Choo) i Lima Meng Kvonga (Kwong), obećao je finansijsku injekciju, saznaje "Dnevni avaz". 

Prema informacijama iz izvora bliskog koševskom premijerligašu, novac bi bio utrošen za produženje ugovora s kapitenom Harisom Duljevićem i dijelom za redovne troškove. Duljeviću, koji danas puni 23 godine, ugovor istječe 1. jula 2017. i u Titovoj 38 b žele zadržati kapitena.

grafika-tan

Napuniti kasu

U bordo klubu su još prošle godine označili Duljevića kao igrača koji bi mogao u dobroj mjeri napuniti klupsku kasu. Spominjalo se da Sarajevo neće pustiti Duljevića u inozemstvo bez obeštećenja od sedam cifara, pogotovo kada je bio u kadru reprezentacije Bosne i Hercegovine. 

Kapiten bordo tima bio je na proširenom spisku selektora Mehmeda Baždarevića za duel u Grčkoj u sklopu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a na Koševu se nadaju da uz dobru formu u Premijer ligi Duljević može možda i zaigrati u meču protiv Gibraltara u martu naredne godine u Zenici. 

Meša tada neće moći računati na četiri standardna igrača, a čak šestorici prijeti suspenzija.

Uporedo s eventualnim nastupima u državnom dresu Duljeviću bi rasla cijena i bio bi mnogo zanimljiviji potencijalnim kupcima. Jednostavno, Tan ulaže kako bi u bližoj budućnosti zaradio.

Dvije pozicije

Istovremeno, koševski gazda je, prema našim informacijama, jasno poručio menadžmentu kluba da moraju nešto zaraditi do kraja godine. 

Jedini način je prodaja nekog igrača, a tu baš i nema nekog velikog izbora, pa će u izlogu biti Marko Mihojević (21), koji je ove jeseni možda i najbolji fudbaler Sarajeva. Trebinjac može igrati podjednako dobro na mjestu stopera, ali i u veznom redu, tako da uz svoju mladost može biti itekako zanimljiv inozemnom tržištu. 

Hujić novi predsjednik? 

Nakon što je Edis Kusturica nedavno odstupio s mjesta predsjednika Skupštine FK Sarajevo (to je sada čelna pozicija u klubu), kao njegov nasljednik najviše se spominje Alen Hujić, sadašnji šef Odbora direktora koševskog premijerligaša. 

Hujić je već jednom bio predsjednik kluba, i to u periodu od februara 2013. do januara 2014. godine. Odluku o novom predsjedniku kluba donijet će Skupština koja će biti održana naredni mjesec.

Sjećanje na Mančester

Prije pola stoljeća, 15. novembra 1966. godine, Sarajevo u tadašnjem Kupu evropskih šampiona na Koševu, pred 40.000 gledalaca, dočekalo je engleskog giganta Mančester junajted. Meč je završen 0:0, da bi u revanšu na Old trafordu "Crveni đavoli" pobijedili 2:1, a gol za bordo tim postigao je rahmetli Salih Delalić. 

U koševskom duelu Sarajevo je nastupilo u sastavu: Muftić, Fazlagić, Blažević, Jesenković, Vujović, Bajić, Prodanović, Šiljkut, Musemić, Prljača, Antić. Trener: Miroslav Brozović.
Junajted, kome je menadžer bio legendarni Met Bezbi (Matt Busby), predvodili su velikani Bobi Čarlton (Bobby Charlton) i Džordž Best (George).

Pusta vremena, nekad s Mančesterom, a danas i plasman u Evropu iz slabe lige je uspjeh.