REGION

Ostavio učenika pilota samog u kokpitu, otišao stjuardesama

Slučaj koji se dogodio u Hrvatskoj

Autor:(Am.K.)

16.11.2016

Josip Grgec, direktor letačkih operacija, odnosno nadređeni glavnom šefu pilota u Croatia Airlinesu, smijenjen je jer je tokom obuke pilota učenika na Airbusu 320, u ulozi instruktora, napustio pilotsku kabinu i otišao čavrljati sa stjuardesama, piše Index.hr.

Mladi muškarac koji je platio obuku ostao je sam upravljati avionom, no to ga nije spriječilo da istovremeno snimi video tog pothvata i kasnije ga objavi na Facebooku.

Inače, osim što inače nije red da kapetan aviona napušta kokpit i ostavlja učenika da sam pilotira, sigurnosna pravila su dodatno postrožena nakon poznate nesreće aviona Germanwingsa, kad je kopilot koji je sam kontrolirao upravo ovakav tip aviona – Airbus A320 – odbio ponovo u kabinu pustiti kapetana koji je nakratko izašao van.

Kopilot je ostao sam i umjesto da kapetanu otvori vrata, po svoj prilici, namjerno je srušio avion; nesreća je poznata kao jedna od najvećih tragedija te njemačke kompanije, poginulo je 150 ljudi.

Uglavnom, otad su pravila u kompanijama u cijelom svijetu postrožena u smislu da pilot ili kopilot ni u jednoj situaciji ne bi smjeli ostati sami na upravljačkim pozicijama.

No, Croatijin pilot učenik imao je upravo tu priliku, a ostali njegovi kolege piloti pitaju se kakav je uopće stupanj inteligencije osobe koja, osim što se nađe u takvoj situaciji, istu i snimi i objavi na društvenim mrežama.

Snimka je navodno brzo maknuta s profila pilota učenika, no očito je bila vidljiva dovoljno dugo da informacija o njoj dođe do nadređenih u Croatia Airlinesu.