NOGOMET

Jurgen Klinsmann pred otkazom

Nakon dva uzastoipna poraza na startu kvalifikacija za Mundijal

Redakcija

16.11.2016

Dva poraza reprezentacije SAD na startu posljednjeg kruga CONCACAF kvalifikacija za plasman na svjetsko nogometno prvenstvo 2018. godine u Rusiji ozbiljno su uzdrmali poziciju selektora Jurgena Klinsmanna.

Amerikanci su prvo kod kuće izgubili od Meksika 1:2, a potom visoko poraženi na gostovanju protiv Kostarike upisavši najteži poraz u posljednjih pet godina (0:4).

Nikada u historiji se nije dogodilo da Amerikanci na startu zadnjeg kruga kvalifikacija startaju s dva poraza i da poslije dva kola drže posljednje, šesto mjesto.

Prve tri pozicije, koje sada drže Kostarika, Meksiko i Panama vode direktno u Rusiju, dok četvrta pozicija vodi u dodatne kvalifikacije. Honduras je trenutno četvrti, a ispred SAD je i Trinidad i Tobago.

- Nećemo donositi nikakvu odluku dok su 'glave vruće'. Prvo moramo sve prespavati, a nakon pažljive analize donijet ćemo odluku što i kako dalje - kazao je predsjednik Američkog nogometnog saveza Sunil Gulati.

Klinsmann je preuzeo SAD 2011. godine, a prije toga je vodio Bayern i reprezentaciju Njemačke s kojom je osvojio treće mjesto na SP-u 2006. godine.