VIJESTI

Crnalić: Tužilaštvo BiH improvizira u predmetu Radončića, telefon mu uopće nije bio na spisku za analizu komunikacija

Šef tima Radončićeve odbrane pojasnio novinarima

M. Aš.

16.11.2016

Asim Crnalić, šef tima odbrane Fahrudina Radončića, rekao je danas novinarima nakon što je svjedočio uposlenik Državne agencije za istragu u zaštitu (SIPA) Emir Sokočević, da odbrana osporava naredbu Tužilaštva BiH po kojoj je ovaj svjedok analizirao telefonske pozive i SMS poruke optuženih u ovom predmetu.

Crnalić je rekao da ova naredba Tužilaštva BiH uopće nije sačinjena u skladu s zakonom.

- Analizu dokaza ne može raditi stručna osoba u SIPA-i, nego analizu dokaza sprovodi Sud. Prema tome, to što je uradilo Tužilaštvo BiH, prelazi njihove ovlasti, to je razlog zbog kojeg prigovaramo. Ovdje se još vidi da je Tužilaštvo BiH davalo usmene naredbe ovom stručnom svjedoku, pa se postavlja pitanje onda do koje mjere Tužilaštvo uopće ide. Ovo je preozbiljna stvar da bi se rješavalo usmenim naredbama – kazao je Crnalić.

(Video: Am. KOVAČ)

On je pojasnio da je osnovana zamjerka odbrane što Tužilaštvo preslobodno tumači sadržaj poruka i nema nikakav dokaz na temelju kojeg bi se moglo osloniti na takve zaključke.

-  Riječi koje su izgovorene mogu imati različit smisao ovisno o tome šta neko misli da je rečeno. U principu bi ih trabalo tumačiti gramatički i objektivno. Ovdje Tužilaštvo daje smisao izgovorenim riječima koje oni nemaju. Ovdje se optužba temelji upravo na takvom postupku Tužilaštva BiH i da oni povezuje ono što je izrečeno s onim što oni slute da znači to što je izrečeno. To ne može imati značenje dokaza u postupku ovakve vrste, koji izaziva trenutno najveću pažnju javnosti – rekao je Crnalić.

Crnalić je danas novinarima objasnio kako je moguće da se odjednom na listi prisluškivanih osoba, iako ranije nije bilo naredbi Tužilaštva BiH, našlo i ime Radončića.

- Tužilaštvo BiH je naknadno i to usmenom naredbom i nekakvom službenom zabilješkom koju je napravio svjedok, proširilo broj telefona i na broj Radončića. To je jedna improvizacija koja se u sudskom postupku ne može tolerirati. Postupajući tužilac tvrdi da je to njegova naredba, jer u potpisu piše da je to tužitelj Mihajlović, međutim tu naredbu je potpisao drugi tužilac. Ovdje nije toliko bitno koje potpisao u naredbu, jer ta naredba nema potrebne sastoje, jer bi u njoj trebalo naznačiti o kojim se telefonima radi, a ne ostaviti na volju službenicima SIPA-e ili tužitelju da on usmeno to naredi – kaže Crnalić.

Odbrana tražila odgodu

Crnalić je rekao da Sud BiH nije prihvatio prijedlog odbrane da se današnje ročište odgodi zbog lošeg zdravlja gospodina Radončića, premda je Sud u svom aktu naznačio da će ovisno o okolnostima dopustiti da danas rasprava traje kraće.

- Ne mogu javno govoriti o pojedinostima njegovog zdravlja, to je zaštićeni podatak – kazao je Crnalić.