VIJESTI

Da li je Radončić nezakonito prisluškivan!?

Nastavljeno suđenje u Sudu BiH

Am.K.

17.11.2016

Svjedočenjem Emira Sokočevića, uposlenika Državne agencije za istragu i zaštitu BiH  (SIPA), jučer je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću koji se terete za navodno ometanja rada pravosuđa.

Svjedok ili vještak

Svjedočenje svjedoka Adnana Bešića prolongirano je za naredno ročište na zahtjev odbrane Fahrudina Radončića, a zbog zdravstvenih razloga njihovog klijenta.

No, i prije svjedočenja Sokočevića koji je vršio analizu SMS poruka i trajanje razgovora na prisluškivanim brojevima telefona, odbrane optuženih su uložile prigovore na zakonitost dokaza, te na činjenicu da se ovaj svjedok u optužnici navodi kao vještak, a što on ustvari nije.

Propust Tužilaštva je načinjen i u naredbi za prisluškivanje mobilnih telefona jer su po zakonu morala biti navedena imena osumnjičenih, a što nije učinjeno.

Advokatica Tatjana Savić je navela da je Sud BiH ranije odbijao, pa čak i ovom predmetu, prijedloge Tužilaštva za vještačenje i prisluškivanje određenih brojeva telefona jer nisu bila navedena imena osumnjičenih.

Također, po naredbi su, kako su istakle odbrane optuženih, trebala biti prisluškivana i analizirana četiri telefonska broja, a prisluškivalo se pet.

Odbrane su istakle da nije jasno kako se odjednom među prisluškivanim i analiziranim brojevima našao i broj mobilnog telefona Fahrudina Radončića.

Tužilac Mihajlović nije mogao naći nijedan pisani akt, spis, naredbu kojom je predloženo i od Suda odobreno prisluškivanje Radončićevog mobilnog telefona.

No, Sudsko vijeće, kojom predsjedava sutkinja Hasija Mašović, zbog ekonomičnosti postupka, dopustilo je svjedočenje ovog svjedoka, a o zakonitosti ovih dokaza Vijeće će naknadno donijeti odluku.

SMS poruke

Svjedok Sokočević  je, kako je kazao, analizirao SMS poruke u mobilnim telefonima Azre Sarić, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman, Sabahudina Žuje i Fahrudina Radončića.

Tokom analize SMS poruka Sokočević je na zahtjev tužioca Mihajlovića neke poruke i pročitao na današnjem ročištu.

U jednoj od poruka koje je Šahman poslala Dautbašiću se navodi:

"Gotova operacija. Dobro sam. Smijenite monstruma, raja plače po apotekama".

Tužilac Mihajlović je kazao da se iz ove poruke vidi namjera optuženih u počinjenju krivičnih djela.

No, na instistiranje advokatice Savić pročitana su sve SMS poruke u ovom periodu.

Tada je utvrđeno da je Šahman tu poruku dobila od jedne kolegice, te je proslijedila Dautbašiću.

Ta kolegica je obavijestila Šahman, kasnije još jednom porukom, da se uspješno oporavlja i da uskoro ide da vadi konce nakon operacije.

- Ovdje je vidljivo da je riječ o stvarnoj operaciji a ne nekoj koja je u mašti tužioca Mihajlovića - kazala je advokatica Savić.

Također, na zahtjev Mihajlovića pročitana je poruka koju je Dautbašić poslao Radončiću.

"Razgovor je prošao odlično".

Mihajlović je naglasio da je ta poruka bitna jer pokazuje da Dautbašić obavještava Radončića o razgovoru sa Azrom Sarić, a na koju su optuženi, kako se navodi u optužnici, vršili pritisak u vezi sa njenim svjedočenjem na Kosovu u slučaju koji se vodi protiv Nasera Keljmendija.

Uvidom u sve SMS poruke Bakira Dautbašića postalo je jasno da je Dautbašić dogovarao sastanak sa jednim funkcionerom iz SDA stranke, a u vezi sa kadrovskom politikom koalicije, a ne kako je to tvrdio tužilac Mihajlović da se radi o razgovoru sa Azrom Sarić.

Sastanak sa osobom iz Dautbašićevih poruka je održan to jutro u Centrali SDA, te je Dautbašić poslao poruku Radončiću kako bi ga izvjestio o tom sastanku.

Tužilac ne zna kako se biraju poslanici

Tokom prezentiranja SMS poruka tužilac Božo Mihajlović je u dva navrata rekao kako pojedine poruke upućuju na to da se Bilsena Šahman trudila da postane poslanica.

Međutim, reagirala je njena advokatica Tatjana Savić koja je istakla kako tužilac ne zna Izborni zakon BiH i način kako se postaje poslanik (Bilsena Šahman izabrana je za poslanicu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na bazi dobijenih glasova građana na Opštim izborima 2014. godine i u konkurenciji više stotina kandidata različitih političkih stranaka, n.p.).