GLOBUS

Obama: Trump nije prijetnja za demokraciju, ona je veća od bilo kojeg čovjeka

Američki predsjednik u odlasku

Redakcija

16.11.2016

Američki predsjednik u odlasku Barack Obama pokušao je, tokom posjeta Grčkoj, uvjeriti evropske elite da njegov nasljednik, desni populist Donald Trump, nije prijetnja za demokraciju.

- Idući američki predsjednik i ja potpuno smo različiti ... ali američka demokracija je veća od bilo koga - rekao je u govoru u Atini, govoreći o Trumpu, koji će dužnost preuzeti 20. januara sljedeće godine, prenosi Hina.

- Moja administracija učinit će sve što može kako bi prijenos vlasti protekao glatko - kazao je, istaknuvši da "tako mora biti u demokraciji".

Obama je posjet Grčkoj, u sklopu oproštajne turneje Evropom, iskoristio kako bi je pohvalio kao kolijevku demokracije.

- Došao sam ovamo zahvalan za sve što je Grčka, ova mala ali ipak velika zemlja, dala čovječanstvu kroz historiju - rekao je u govoru održanom nakon posjeta atinskoj Akropoli.

Priznao je da demokracija "može biti spora" i da to može biti "frustrirajuće, teško i ružno", ali i istaknuo da je u završnici to ipak "bolje od alternativa".

Iako su demokrati izgubili izbore, Obama je naglasio važnost slobodnih i pravednih izbora "jer građani moraju moći izabrati svoje vođe, čak i ako vaš kandidat uvijek ne pobijedi".

Obama je također izrazio potporu SAD-a Grčkoj u privrednoj krizi.

Obama turneju nastavlja posjetom Berlinu kasnije u srijedu. U četvrtak bi se trebao sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a u petak prisustvovati sastanku s njome i drugim evropskim čelnicima.