REGION

Šta predviđa novi Krivični zakon Srbije: Kažnjivo negiranje genocida, ali samo onog u Kongu

Prijedlog zakona pred Skupštinom Srbije

Redakcija

16.11.2016

Pred Skupštinom Srbije trebao bi se naći novi Krivični zakonik koji predviđa zatvorske kazne od pet mjeseci do šest godina za sve one koji negiraju, minimiziraju i opravdavaju genocid i ratne zločine, piše Blic.

Međutim, po tom zakonu neće se kažnjavati oni koji negiraju genocid i ratne zločine protiv čovječnosti počinjene na području bivše SFRJ, a koji su potvrđeni presudama Haškog tribunala.

Novi zakon se odnosi na pravosnažne presude domaćih sudova i Međunarodnog krivičnog suda u Hagu koji je osnovan 2002. godine po Rimskom statutu, ali ne i na presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde koji je odlučivao o genocidu u Srebrenici.

Međunarodni krivični sud, na koji se ovaj zakon odnosi, donio je do danas samo jednu presudu i to o zločinu u državi Kongo, što praktično znači da samo oni koji negiraju zločine u Kongu mogu biti kažnjeni zatvorskom kaznom.

- Usvajanjem odredbe iz Krivičnog zakonika koja predviđa da je negiranje genocida krivično djelo, Srbija će se uskladiti sa evropskim dokumentima - poručila je ministrica pravde Srbije Nela Kuburović.

Ona je rekla da se time ispunjavaju obaveze iz odluke Vijeća EU kojom je propisano da svako negiranje genocida, koje je predviđeno Statutom Međunarodnog krivičnog suda, predstavlja krivično djelo.

Na pitanje da li to znači da negiranje genocida u Srebrenici neće biti kažnjivo, Kuburović je odgovorila: "To nisam rekla, ali sam precizirala na koje odluke se odnosi ovaj zakon".