VIJESTI

Pendeš i Krstičević: Potrebno unaprijediti sustave sigurnosti u BiH i Hrvatskoj

Sastanak ministara odbrane BiH i Hrvatske u Međugorju

Fena

16.11.2016

Ministrica obrane BiH Marin Pendeš i njen hrvatski kolega Damir Krstičević, nakon današnjeg sastanka u Međugorju, zaključili su kako obje zemlje moraju unaprijediti sustave sigurnosti kako bi odgovorile svim ugrozama i rizicima s kojima je suočeno društvo u BiH i Hrvatskoj.

- S obzirom na veliki broj asimetričnih prijetnji s kojima se susreće, ne samo BiH, već generalno Evropa i svijet, raspravljali smo koristeći metodu 'smart defence' te smo razmijenili mišljenja i ideje o budućoj saradnji jer smo svi mi opterećeni s nedovoljnim proračunskim sredstvima – izjavila je Pendeš novinarima nakon sastanka, dodavši kako je vrijeme da se za odbranu počnu izdvajati veća proračunska sredstva.

- Razmijenili smo ideje na koji način izlobirati u svojim vladama, a ja u Vijeću ministara BiH, što veći proračun za ministarstvo odbrane kako bismo mogli modernizirati i omogućiti pripadnicima oružanim snaga što bolje uvjete života i rada na terenu, ali i tokom sudjelovanja u mirovnim misijama – kazala je Pendeš.

Hrvatski ministar odbrane složio se kako je potrebno unaprijediti sustave sigurnosti kako bi se moglo odgovoriti mogućim ugrozama i rizicima s kojima je suočeno i društvo u obje zemlje.

- Mislim da je bitno međusobno djelovanje jer zajednički nam je cilj i opredijeljenost za mir i stabilnost, kao preduvjet za daljini ekonomski razvitak i mogućnost da mladi ostanu u BiH i u RH a ne da traže svoje mjesto pod suncem u nekim drugim zemljama – dodao je Krstičević.

Ministri su ocijenili kako je današnji sastanak dobra potvrda za planiranu zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i novoimenovane Vlade Republike Hrvatske.

Odgovarajući na novinarske upite o nedavnom hapšenju deset pripadnika HVO-a u Orašju, Pendeš i Krstičević su kazali kako se svaki zločin mora kazniti, ali da pravosudna tijela moraju biti neovisna i ne smije se selektivno pristupati određenim predmetima.

- Svaki zločin mora biti kažnjen, ali pravosudna tijela moraju biti neovisna i oslobođena pritisaka i ne smije biti nikakve diskriminacije da se jednima sudi na jedan način, a drugima na drugi način. Moraju se poštovati svi međunarodni standardi – kazao je ministar Krstičević.

Ministrica Pendeš kazala je za optužnice protiv hrvatskih branitelja u BiH kako je do sada bilo selektivnog pristupa.

- Kao ministrica odbrane, ali kao i pripadnica Hrvatskog vijeća odbrane, ja osobno, kao i moja stranka, svaki zločin osuđujem i on mora biti procesuiran. Ali ako napravimo analizu, onda ćete vidjeti da se ponekad selektivno pristupalo - istaknula je Pendeš.

Damir Krstičević podsjetio je kako je jutros stigao u Međugorje i da nije imamo nikakvih problema pri ulasku u BiH, iako je ranije dio srbijanskih medija objavio da bi taj bivši zapovjednik IV. Gardijske brigade HV-a mogao biti uhapšen zbog navodnih ratnih zločina počinjenih na području zapadne Bosne tokom 1995. godine.

- Što se tiče straha i prelaska granice RH u BiH, sve je proteklo kao što sam i očekivao, odnosno sve se normalno odvijalo. Ja sam ministar odbrane RH, ministar odbrane države koja je članica EU i ministar odbrane države koja je članica NATO-a. Ovdje sam da gledamo u budućnost i da vidimo kako možemo unaprijediti našu odbrambenu suradnju. To je moja odgovornost - kazao je ministar Krstičević.

Upitan zašto nije došao u Sarajevo umjesto u Međugorje, Krstičević je odgovorio kako će zasigurno doći u glavni grad BiH.

- Sljedeće sedmice ja sam domaćin na sastanku u Hrvatskoj, a zašto ne, da se ubuduće susretnemo i u Sarajevu - rekao je.

Ministrica Pendeš istaknula je kako je kolegu Krstičevića pozvala u Međugorje. - Međugorje je u BiH. Nije Sarajevo samo BiH - rekla je ministrica.

Na sastanak s ministrom Krstičevićem u Međugorju, nakratko je bio i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, nakon sastanka, posjetio je Župni ured i marijansko svetište u Međugorju.