GLOBUS

Otkriveni detalji: Kako su se Bill i Hillary Clinton svađali tokom predsjedničke kampanje

Pada rejtinga izazvao buru u bračnom paru Clinton

Redakcija

16.11.2016

Pred sam kraj kampanje, Bill i Hillary Clinton žestoko su se posvađali jer je Hillary krivila direktora FBI Jamesa Comeya za njen nagli pad u anketama.

- Bio sam sa Billom u Litl Roku kada je krenulo urlanje preko telefona. Ona je optužila Comya da je ponovo otvorio istragu zbog njenog korištenja privatnog email servera i tako preokrenuo njenu kampanju - rekao je jedan od najbližih saradnika bivšeg američkog predsjednika, prenosi Daily mail.

- Bill nije prihvatao da će je Comy koštati izbora. Što se njega ticalo, sva krivica je ležala na Robiju Muku (voditelju kampanje), Johnu Podesti (predsedniku kampanje) i Hillary jer su bez imalo takta i stava govorili o jadnoj ekonomiji i uticaju privrede na milione i milione glasača radničke glasa - nastavlja izvor.

- Bill je bio toliko crven u licu da sam se plašio da će dobiti srčani udar. Toliko se razbjesnio da je bacio mobilni sa krova svog penthausa prema rijeci - ističe saradnik.

Tokom kampanje, Bill Clinton mislio je da ga voditelji kampanje ignorišu i molio ih je da fokus kampanje stave na ekonomiju. Ponavljao im je da bi trebalo da se obraćaju ljudima koji se osjećaju pregaženim tehnološkim napretkom i globalizacijom.

- Bill je rekao da stalno napadanje Trumpa zbog njegovih mana zabavlja vođe kampanje i medije, ali to nije poruka koja će angažovati birače, naročito ne u industrijskim državama - pojašnjava izvor.

- Bill je uvijek u kampanji pokušavao da se prikaže kao čovjek koji razumije vaše muke, a Hillary je ispala kao neko ko bjesni na svog protivnika, ne kao neko ko želi da poboljša život radničkoj klasi - kaže izvor, koji dodaje da je Bill žestoko kritikovao Hillary jer nije prihvatila poziv na obilježavanje dana sv. Patrika na Univerzitetu Notrdam.

- Bill je rekao i da su mnogi Afroamerikanci duboko razočarani Obaminom vladavinom. Uprkos sve većem angažmanu države, njima ekonomski nije bilo ništa bolje, a nasilje im je i dalje uništavalo zajednice. Rekao je da bi Hillary trebalo da ode u južni dio Chicaga i osudi nasilje.”

Iako je Bill priznao da je FBI-ovo otvaranje istrage došlo u nezgodnom trenutku, bio je uvjeren da skandal nije odnio prevagu jer su birači već odavno odlučili.

- Korjen njegovog bijesa bio je u tome što su ga njeni savjetnici i lideri kamanje stalno distancirali. Ne može biti koristan ako se vidi kao još jedan volonter. Nisu ga slušali i to ga je razbjesnjelo. A on ipak nešto zna o političkim kampanjama. Na početku oktobra mi je rekao da Hillari i njena ekipa srljaju u propast”.