VIJESTI

Hrvatski ministar odbrane stigao u službenu posjetu BiH

Krstičević jutros stigao u Međugorje

M. H.

16.11.2016

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević stigao je jutros u Međugorje i u toku je njegov sastanak s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš.

Prije početka sastanka u izjavi za medije kazao je kako nije da nije imao nikakvih problema s ulaskom u BiH s obzirom da je dio srbijanskih medija objavio da bi ovaj bivši komandant IV. Gardijske brigade HV-a mogao biti uhapšen zbog navodnih ratnih zločina počinjenih na području zapadne Bosne tokom 1995. godine.

- Što se tiče straha, prelaska granice, kao što sam i očekivao, to je sve bilo normalno. Ja sam minstar odbrane Hrvatske, ministar odbrane države koja je članica NATO-a i EU, prema tome tu sam da gledamo budućnost i kako kvalitetno unaprijediti našu suradnju, to je moja odgovornost. S te pozicije sam tu - kazao je novinarima Krstičević u Međugorju gdje se sastao s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš.

Na pitanje novinara zašto je za mjesto susreta odabrano baš Međugorje, odnosno zašto nije Sarajevo, Krstičević je kazao da je on od Pendeš dobio poziv te da on ne odlučuje o lokaciji.

- Za dva tjedna smo u zajedno u Hrvatskoj na sastanku ministara odbrane iz regije. Ubuduće i Sarajevo, zašto ne - kazao je Krstičević.

Komentarišući podizanje optužnica protiv hrvatskih generala, Krstičević je naglasio da svaki zločin mora biti kažnjen, no da pravosudna tijela moraju biti neovisna, oslobođena svih političkih pritisaka.

- Tu ne smije biti nikakve diskriminacije, da se jednima sudi na jedan drugima na drugi način - dodao je Krstičević.

krsticevic-pendes-1-2

Nakon početka sastanka pridružio im se nakratko i član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, koji uoči izjava za novinare, otišao iz Herceg etno sela Međugroje, gdje je susret održan