GLOBUS

Tajland: Otkrivena 33 nova slučaja zika virusa

Podaci Ministarstva za javno zdravlje

Srna

16.11.2016

Na Tajlandu su otkrivena 33 nova slučaja zika virusa, saopćeno je danas iz tajlandskog Ministarstva za javno zdravlje.

- Prošle sedmice su potvrđena 33 nova slučaja i primijetili smo prisustvo virusa u još dvije provincije - rekao je portparol Ministarstva za javno zdravlje Suvanačaj Vatanajingčaroenčaj.

Prema njegovim riječima, pojačana su upozorenja putnicima na zika virus, jer veliki broj Tajlanđana odlazi u prijestonicu Bangkok radi raznih dešavanja povodom smrti kralja Bumibola Aduljadeja, koji je preminuo 13. oktobra.

Tajland je prva zemlja jugoistočne Azije koja je u septembru prijavila slučaj mikrocefalije, oboljenja povezanog sa zika virusom.

U drugim dijelovima jugoistočne Azije prijavljeno je više slučajeva virusa, uključujući Singapur, gdje je od početka godine otkriveno 450 oboljelih.

Američki zdravstveni zvaničnici zaključili su da infekcija zika virusom kod trudnica može da rezultira mikrocefalijom, odnosno urođenom anomalijom mozga kada se beba rađa sa premalom glavom. Mikrocefalija izaziva teške probleme u razvoju djeteta. 

Povezanost zika virusa i mikrocefalije prvi put je ustanovljena u Brazilu gdje je potvrđeno više od 1.600 slučajeva ove bolesti.