BIH

Klekovača: Najgrandiozniji projekt u BiH ili politička bajka?

Planirana gradnja turističkog centra vrijednog 382 miliona eura

M. DEDIĆ

15.11.2016

Na planini Klekovači, koja se nalazi na teritoriji općina Drvar, Istočni Drvar i Drinić, grupa investitora uz pomoć Vlade Republike Srpske razvija projekt turističko-rekreativnog centra vrijedan čak 382 miliona eura. 

Prema podacima koje je novinarima dao pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Dragan Jevtić, kompleks na površini od 2.700 hektara imao bi vrhunske ski-staze, 17 žičara i liftova, hotelski dio s više od 2.500 ležaja, kao i prostor za 200 privatnih apartmana. 

klekovaca-2

Zračna banja 

Ova zračna banja imala bi i etno-selo s ekskluzivnim ugostiteljskim objektima, ambulantu, heliodrome, podzemne garaže... a predviđeno je zapošljavanje oko 3.000 radnika. Ako bude realiziran, bit će to najgrandiozniji projekt u BiH u posljednjih pola stoljeća. Tako kažu projekcije i planovi. 

klekovaca-3

Predviđeno da se kompleks prostire na 2.700 hektara

No, mnogi te najave nazivaju samo još jednom političkom bajkom, jer je Klekovača još samo planina pod borovima. Ljudi iz okolice, šumari, mještani iz Kolunića i okolnih slabo naseljenih sela kažu da se o tome priča već pet-šest godina. Za sada se svi slažu da je to „lovačka“. Dok oštri planinski zrak siječe dah, Smilja Rodić  iz Crvljivica podno Klekovače kaže da je o projektu načula nešto. 

Stoljetna šuma 

- Gore su ti planinari neki i etno-selo „Dodik“, sad je zatvoreno, jer nema gostiju, drugo ništa. Ali, mili Bože, gore je ljepota - zbori starica.

Čuvar u Šumariji Drvar Milorad Ačić slatko se smije, zna za taj centar, ali...

smilja-rodic

 Rodić: Nema gostiju 

- Hajde, neka je tako, ali neka mi neko objasni odakle će navući ta 382 miliona eura. Neće, valjda, moj imenjak to finansirati - kaže Ačić misleći na predsjednika entiteta Milorada Dodika. 

acic

 Ačić: Odakle pare 

Objašnjava da etno-selo pripada jednom Dodiku iz Drvara, a ne predsjedniku RS. Ačić smatra da se iza ovog projekta krije nešto sasvim drugo, a na naše pitanje šta, namigne i kaže: „Pogledaj ovu stoljetnu šumu.“
 

 Vidjet ćemo šta će biti sutra 

Petrovčani koji imaju “veze” s Banjom Lukom smatraju da je ovaj fantomski projekt nastao u kuhinji SNSD-a te spominju i imena Slavka Mitrovića, Dodikovog savjetnika, i Slobodana Puhalca, bivšeg entitetskog i državnog ministra, ali pred kamere neće.

- Sad je to turistički centar, a vidjet ćemo šta će biti sutra – kažu oni.