VIJESTI

SDA Livno - HDZ nastoji izazvati raskol u skupštinskoj većini Kantona 10

Saopćenje za medije

Fena

15.11.2016

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) u Livnu saopćio je da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH u Kantonu 10 nastoji izazvati raskol unutar postojeće skupštinske većine "iz nekih svojih, nama nepoznatih razloga".

 - Ovim putem želimo upoznati domaće i međunarodne institucije o kršenju Ustava, presude Ustavnog suda Federacije  BiH i ostalih akata, od HDZ-a BiH, da bi proveli svoju dominaciju na ovim prostorima - naveo je u saopćenju taj odbor.

Nakon neprimjerenih i neistinitih saopštenja i konferencije za štampu, danas je uslijedila kulminacija jer je održana sjednica Vlade Kantona 10 suprotno Poslovniku o radu Vlade iz razloga što nije najavljena, ističe također Kantonalni odbor SDA.

- Tako su sjednicu Kolegija Vlade pretvorili, isključivo rukama predstavnika iz reda hrvatskog naroda, u sjednicu Vlade. Iako su im razlozi za nemogućnost održavanja sjednice na ovakav način jasno navedeni od ministara iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, nisu se na to obazirali i preglasavanjem je održana neregularna sjednica Vlade Kantona 10 - citat je iz saopćenja.

Kako je dalje navedeno, ovakav način rada je jasan uzme li se u obzir da su morali na sjednici Vlade 'progurati' zakon o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole, u koji se ne žele implementirati odredbe zbog kojih je ranije navedeni zakon 'pao' na Ustavnom sudu FBiH.

- Pored toga, članovi Vlade iz reda hrvatskog naroda nas ponovo žele vratiti u ratno i neposredno postratno razdoblje proglašenjem neradnog dana u petak, 18.11.2016. godine, čime se želi obilježiti godišnjica formiranja tzv. HZHB.

Ovakav način rada, po principu majorizacije, diskriminacije i skretanja s tema od životne važnosti povratkom u prošlost, sigurno nije dobra poruka dobronamjernim ljudima koji žele poboljšanje životnih prilika u Kantonu 10 - ističe Kantonalni odbor SDA.

Ovakvim bahatim ponašanjem, zaključuje, radikalizacijom odnosa prema partnerima, HDZBiH dovodi u pitanje funkcionisanje skupštinske većine i remeti dobre odnose među narodima u Kantonu 10.