NOGOMET

Kakav cinizam: Za "Nož, žica, Srebrenica" optužio bh. navijače!?

Grčki reprezentativac nakon utakmice

Redakcija

15.11.2016

Pirej je opet šokirao. Incidenti na utakmici Grčke i BiH, navijački sukobi i strašne poruke s tribina, začinjene na kraju i obračunom na terenu, Konačan remi i gol u petoj minuti nadoknade ostali su u drugom planu, pišu Sportske novosti.

- Navijači iz BiH krivi su za to što se dogodilo. Oni su došli ovdje provocirati, a ne bodriti svoje igrače. Naši navijači to nikada ne rade - uspio je "lanuti" Andreas Samaris, grčki reprezentativac, valjda zaboravljajući da je svaka utakmica u Pireju, više-manje, ista priča.

Kad je gostovala Hrvatska njihove su navijače, one obične, porodične ljude, Grci napali i gađali bakljama, kad je prije godinu dana gostovao Dinamo na tribini gdje su domaći navijači bio je izvješen transparent "Četnici", više se navijalo za Crvenu zvezdu i vrijeđalo Hrvatsku i Hrvate nego što se navijalo za Olympiacos.

Znamo i da svaki grčki derbi s PAOK-om i Paom, utakmice protiv Turske, Makedonije, Albanije... i klubova iz tih država dovede do nekog incidenta. Ali, eto, Grci se čude. Uostalom zašto je njihova Vlada toliko puta htjela suspendirati fudbal, zaustavljala prvenstvo?

- Krivi su Srbi - optužuju Grci, koji mogu opravdati sve, ali ne i taj zlokobni transparent "Nož, žica, Srebrenica..." 

- Ovo je sramota, to je kap koja je prelila čašu!

Odmah se oglasio ministar kulture i sporta George Vasiliadis i u ime Vlade izrazio nedvosmisleno zgražanje i osudu takvih poruka i ponašanja. Huligane je nazvao i fašistima, kojima nije mjesto na utakmicama i koji svojim ponašanjem krše sva načela Republike Grčke. Naredio je grčkoj policiji da pronađu huligane i drastično ih kazni, moguće je da će im zabraniti doživotno ulazak na stadione u Grčkoj.

Pitamo Giorgiosa Maziasa, uglednog grčkog novinara, kako je moguće da se ne može stati na kraj tim huliganima, kako niko ne može zaustaviti ekstremiste iz Srbije koji dolaze na utakmice Olympaicosa i reprezentacije, zašto se uopće igraju utakmice u Pireju ako se ne mogu spriječiti incidenti?

- Jednostavno, nikoga tu nije bilo briga za to. Policija nije marila, nije poduzimala ništa da to spriječi. Ali sad, nakon ovog incidenta, nakon te zastave, sad je to veliki problem koji bi mogao pokrenuti neke stvari - kaže Mazias.

Naravno, Grke čeka FIFA-ina kazna, vjerojatno barem jedna utakmica bez publike. No, šta kada kazna istekne, hoćemo li opet gledati incidente? Ili će možda sami "suspendirati" Pirej?

- Vidjet ćemo, moguće je i da će Grčka u budućnosti igrati na nekim drugim stadionima. Ako su neki incidente u "derbijima" i dvobojima s reprezentacijama iz okolice smatrali normalnima, ovaj transparent, definitivno je velika sramota i možda pokrene neke procese - kazao je Mazias.