NOGOMET

Iz NSBiH za Avaz.ba: Bakljada u Grčkoj neće biti "teža" od 50.000 franaka

U našoj "kući nogometa" nisu zabrinuti

A. SOKOLOVIĆ

15.11.2016

Kasa Nogometnog saveza Bosne i Hercegoovine mogla bi biti "lakša" za skoro 50.000 švicarskih franaka zbog bakljade na utakmici protiv Grčke (1:1), koja je u nedjelju navečer odigrana u Atini, potvrdio je za Avaz.ba izvor blizak našoj "kući nogometa".

Takvu, naime, kaznu očekuju vodeći ljudi našeg Nogometnog saveza, nakon bakljade i kraćeg prekida susreta poslije vodećeg gola Miralema Pjanića.

- Najveća kazna NSBiH od strane UEFA-e bila je ona na utakmici protiv Turske, kada smo kažnjeni sa 50.000 švicarskih franaka. Očekujemo da će i ova biti sa sličnim novčanim saldom - dodao je naš izvor. 

NSBiH je jednu od posljednjih najvećih kaznih dobio zbog incidenata navijača na utakmici kvalifikacija za Euro sa Izraelom, igranoj 12. juna u Zenici.

Disciplinska komisija Evropske nogometne federacije  (UEFA) kaznila je Nogometni savez Bosne i Hercegovine sa 18.000 eura i zatvaranjem sjeverne tribine na zeničkom stadionu Bilino polje na narednoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj.

U obrazloženju se tada navelo da je NSBiH kažnjen zbog nepoštivanja himne gostiju, paljenja i bacanja baklji, kao i rasističkog ponašanja.

- Ovaj incident u Atini je daleko manji, od onog protiv Izraela, tako da ne očekujemo veću kaznu od 50.000 franaka - dodao je on.   
 
 

S druge strane, zanimalo nas je šta mogu očekivati čelnici Nogometnom saveza Grčke, s obzirom na to da su domaći navijači podigli transparent na kojem je pisalo "Nož, žica, Srebrenica" na stadionu "Georgios Karaiskakis", što je izazvalo ogorčenje naših navijača.

Ovaj transparent teška je uvreda za narod BiH, a pogotovo za preživjele žrtve genocida u Srebrenici. Riječ o fašističkom sloganu kojim se veliča najgori zločin u Evropi koji se desio nakon Drugog svjetskog rata.

- Oni također mogu biti novčano kažnjeni, ali i zatvaranjem dijela tribine ili da naredni meč odigraju na nekom drugom stadionu. Opcija je mnogo, ali to je već njihov problem - dodao je naš izvor.

10 najvećih kazni koje je platio NSBiH (sve kazne su u švicarskim francima)

* Turska - BiH 50.000 bakljada
* Danska - BiH 40.000 nadoknada za uništene stolice
* BiH - Norveška 40.000
* BiH - SCG 40.000

* San Marino - BiH 30.000
* BiH - Belgija 30.000
* Belgija - BiH 20.000
* BiH - Mađarska 20.000
* BiH - Izrael 18.000, zatvarenje dijela sjeverne tribine
* Litvanija - BiH opomena pred isključenje iz kvalifikacija za SP 2006