LIFESTYLE

Obistinilo se mračno proročanstvo: Supermjesec iznad planete donosi smrt i razaranje

Zemljotresi povezani sa Mjesecom?

Redakcija

15.11.2016

Novi Zeland jučer je pogodio snažan zemljotres, kojeg je predvidio Nigel Antony Gray, upozorivši na podrhtavanje tla koje bi mogao uzrokovati Supermjesec, piše Daily Mail.

Gray je na Facebooku 6. novembra napisao kako bi se ljudi trebali paziti jer bi se 14. novembra i danima oko tog datuma mogao dogoditi snažan potres. 

Vjerovao je kako će supermjesec biti uzrok tome, rekavši kako će Mjesec biti bliže Zemlji nego što je uobičajeno te da će njegova gravitacijska sila biti mnogo veća, prenosi Net.hr.

Zemljotres jačine 7.5 stepeni po Richteru pogodio je Novi Zeland 13. novembra, tek jedan dan prije današnje pojave Supermjeseca.

Teoretičar zavjere predvidio potres

Gray, iz čijeg se Facebook profila vidi kako se radi o teoretičaru zavjere i velikom simpatizeru Donalda Trumpa, ljude je savjetovao da se opskrbe hranom i vodom.

Njegov status, koji je naknadno obrisan, postao je viralan nakon što je potres pogodio Novi Zeland, a njegovo se ime na Facebooku otad spomenulo čak 38.000 puta.

Prestravljeni mještani su tokom potresa vidjeli jarku, plavu svjetlost na nebu. Nekoliko takvih misterioznih snimaka pojavile su se online. Vjerovatno je došlo do fenomena tokom kojeg se krhotine Zemljina tla međusobno gnječe dok se trese Zemljina kora – to uzrokuje električni naboj.

Spektakularan prizor

On putuje kroz pukotine u zemlji koje uzrokuje potres te ionizira zračne jastuke u atmosferi, što uzrokuje plazmu koja emituje svjetlost.

Ovakav spektakularan prizor može se vidjeti samo tokom potresa jačine pet stepeni ili više, a dosad je taj fenomen zabilježen u samo 0.5 posto potresa.

Potres u Novom Zelandu vlasti će stajati nekoliko milijardi dolara. Poginule su dvije osobe.