VIJESTI

Održano ročište o određivanju pritvora Lončar i Spahiću, uhapšenim u akciji "Pravda"

U Kantonalnom sudu u Sarajevu

D. KOVAČ

15.11.2016

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište za određivanje pritvora Amireli Lončar i Hamdi Spahiću koji su uhapšeni u akciji "Pravda".

Na samom početku ročišta tužiteljica je rekla kako Tužilaštvo ostaje kod svog prijedloga de se osumnjičenima odredi pritvor.

- Smatramo da su za to ispunjeni svi uslovi. Oni su već pokazali spremnost da pomognu Zoranu Lončaru pa se očekuje da to rade i ubuduće. Trenutno se osumnjičeni Lončar nalazi u bjekstvu pa mu je pomoć neophodna – rekla je tužiteljica Deniela Šertović.

Advokati osumnjičenih usprotivili su se određivanju pritvora svojim branjenicima te pozvali Sud da im eventualno odredi određene mjere zabrane.

Advokat Amirele Lončar, Senad Bilić, kazao je kako se u ovoj fazi postupka ne zna da li je krivično djelo izvršeno, a predlaže se pritvor.

- Mi pritvor ovdje tretiramo u smislu - pritvorimo ljude pa ćemo tek onda istražiti ima li krivičnog djela. Ne postoji ni osnovana sumnja da je moja branjenica počinila krivično djelo koje joj se stavlja na teret. Ona nikada nije osuđivana niti se protiv nje vodi krivični postupak - kazao je Bilić.

Prisutnima u sudnici kratko se obratila i Lončar, kazavši kako joj ovaj proces stvara probleme jer radi u revizorskoj firmi te bi mogla ostati bez posla.

I advokatica Hamde Spahića rekla je kako ne postoji osnovana sumnja za određivanje pritvora njenom branjeniku.

- Ovdje ne možemo govoriti o pomaganju počiniocu u izvršenju krivičnog djela. Moj klijent nije znao zašto bi se mogao teretiti osumnjičeni Lončar. Moj branjenik ne zna šta se stavlja na teret osumnjičenima pa ne vidim razlog što bi stupio u kontakt s njima. Nakon što je saznao da je za Zoranom Lončarom raspisana potjernica, moj branjenik mu sigurno ne bi izašao u susret - kazala je advokatica Hamde Spahića.

Navela je kako je prijedlog Tužilaštva o određivanju pritvora neobrazložen i paušalan.

-  Ne znam odakle tužiteljici ideja da je moj klijent Hamdo spreman da i ubuduće pomogne osumnjičenom Zoranu. Hamdo nema kriminalnu prošlost, niti je u sukobu sa zakonom. On nije znao u kakve je kriminalne radnje upleten Lončar - kazala je advokatica.

Nakon nje obratio se i Spahić, kazavši kako nije znao da se Zoran nalazi u kriminalnom društvu.

- Dugo sam sportista, nikad nisam bio osuđivan. Nikada više ne bih želio vidjeti niti kontaktirati Zorana - kazao je Spahić.

Nakon njega kratko je replicirala tužiteljica, kazavši kako se ljudi sa kojima je Zoran kontaktirao "nalaze danas ovdje u sudnici".

- Osumnjičeni Lončar se danas nalazi u bjekstvu tako da mjere zabrane nemaju smisla - rekla je tužiteljica.

Odluka o određivanju pritvora  bit će poznata u naredna 24 sata.