GLOBUS

Obama u Grčkoj: Snažan NATO osigurati kontinuitet i nakon promjena u SAD

Odlazeći američki predsjednik u posjeti Atini

(A. S.)

15.11.2016

Odlazeći američki predsjednik Barack Obama izjavio je danas u razgovoru s grčkim predsjednikom Prokopisom Pavlopoulosom da će "snažan NATO" osigurati kontinuitet i nakon promjena u američkoj administraciji.

Obama je u utorak ujutro doputovao u Atinu čime je počeo posljednju zvaničnu posjetu inostranstvu tokom koje će boraviti u Grčkoj, Njemačkoj i Peruu.

Ističući značaj NATO-a u vezi s tranzicijom vlasti u SAD, Obama nije imenovao izabranog predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Pavlopoulos se zahvalio Obami na podršci grčkom narodu u trenutku društvene i ekonomske krize te je rekao da se nada da će Donald Trump "nastaviti istim putem".

obama-cipras

Obama se tokom dana sastao i s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom (Foto: EPA)

Mjere sigurnosti su pojačane u Atini, gdje je raspoređeno više od 5.000 policajaca, budući da su lijevo orijentirane grupe i anarhisti najavili demonstracije.

Obama se tokom dana sastao i s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom. Američki predsjednik je izjavio da je s grčkim premijerom razgovarao o potrebi da se zadrže sankcije protiv Rusije. Obama je dodao da sankcije treba zadržati dok Rusija i Ukrajina ne izvrše potpunu primjenu sporazuma iz Minska.

Dodao je da će nastaviti pružati podršku koracima koji su neophodni da bi se Grčka vratila na put prema održivom ekonomskom oporavku.

 

Odlazeći američki predsjednik će zvaničnu večeru imati u predsjedničkoj palati, a za srijedu ujutro su najavljeni obilazak Akropolja i govor američkog predsjednika o demokratiji i globalizaciji.

Obama će se iz posljednje zvanične posjete u Washington vratiti u subotu.