VIJESTI

Granična policija zaplijenila 50 kilograma eksploziva

Saopćenje za javnost

Fena

15.11.2016

Jedinica za podršku i kontrolu Terenskog ureda Jug Čapljina Granične policije BiH 14. novembar zaplijenila je 50 kilograma eksploziva, saopćeno je iz GP BiH.

Otkriven je kontrolom vozila marke "golf", bh. registarskih oznaka, u graničnom pojasu na području Neuma. Vozilom je upravljao T. R. (1966.), državljanin Bosne i Hercegovine. Prema naredbi tužitelja Tužilaštva Hercegovačko-neretvanske županije, eksploziv je privremeno oduzet, a protiv T. R. će biti dostavljeno izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo "nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija".

Službenici Jedinice granične policije Višegrad 14. studenoga slobode su lišili S. D. (1974.), državljanina Crne Gore. Utvrđeno je da ga potražuje Sud BiH zbog kaznenog djela "kritvorenje novca". Osoba je kontrolirana prilikom ulaska u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Uvac. S. D. je predana službenicima Sudbene policije Suda BiH.

Istoga dana službenici PGP Bijeljina su zadržali J. D. (1986.). Graničnim provjerama je utvrđeno da je potražuje Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zbog kaznenih djela "krivotvorenje isprave" i "ovjeravanje neistinitog sadržaja". Državljanka Republike Srbije je kontrolirana na MGP Rača prilikom ulaska u BiH i predana službenicima SIPA-e, navodi se u saopćenju.