VIJESTI

Selimović i Brkić zatražili smanjenje kazne za ubistvo Arnele Đogić

Pred Vrhovnim sudom FBiH održana rasprava

Dž. Bl.

15.11.2016

U Vrhovnom sudu Federacije BiH danas je održana sjednica po žalbama advokata Avdije Selimovića i Muriza Brkića zbog svirepog ubistva Arnele Đogić.

Advokati su se žalili na visinu kazne koja je, prema njihovom mišljenju, previsoka i tražili blažu kaznu, dok je federalni tužitelj zatražio da se Brkiću i Selimoviću potvrdi kazna zatvora od 40 godina.

Vrhovni sud BiH odluku bi trebao donijeti naknadno, a ročištu su prisustvovali i Arnelin otac, majka, brat i sestra. Advokati su tražili da današnje ročište bude zatvoreno za javnost, ali je sud taj zahtjev odbio.

Podsjećamo, Selimoviću i Brkiću je 14. juna na Kantonalnom sudu u Zenici izrečena presuda od ukupno 80 godina zatvora, na što su oni putem svojih advokata odlučili uložiti žalbu. Oni, navodno, smatraju da su sudija Enes Malićbegović i ostali članovi Sudskog vijeća trebali u obzir uzeti priznanje u ranoj fazi istrage kao olakšavajuću okolnost.

Prema navodima iz optužnice, Selimović i Brkić prvo su pretukli Arnelu, a potom joj preko usta vezali PVC uže, stežući joj jezik i donji dio lobanje da ne bi mogla dozivati pomoć. Na mjestu Čudanski krševi izvukli su je iz vozila, a potom je Selimović Brkiću dao nož kojim je on zaklao djevojku. Bacili su je niz 70 metara duboku liticu prema kanjonu rijeke Stupčanice. Gnusni zločin desio se 27. februara.

Nakon ubistva Arnele, njih dvojica su otišla na "opuštanje" u kafanu. Tijelo je pronađeno nakon trodnevne potrage. Selimović i Brkić su uhapšeni istog dana, a policiji su priznali da su zločin počinili jer je Arnela prekinula ljubavnu vezu s Avdijom.