BIZNIS

Samsung Electronics kupuje Harman International Industries

Za 112 američkih dolara po dionic

Fena

15.11.2016

Samsung Electronics i Harman International Industries su objavili da su ušli u konačan sporazum prema kojem će Samsung kupiti Harman za 112 američkih dolara po dionici u gotovini ili ukupnu vrijednost kapitala koja iznosi oko osam milijardi dolara.

Po zatvaranju sporazuma, transakcija će odmah omogućiti Samsungu da ima značajno prisustvo na velikom i brzo rastućem tržištu povezanih tehnologija, posebno automobilske elektronike, koja je strateški prioritet za Samsung, a očekuje se da će rasti više od 100 milijardi dolara do 2025. godine.

Harman je tržišni lider u povezanim automobilskim rješenjima, sa više od 30 miliona vozila koja su trenutno opremljena povezanim automobilskim i audio sistemima, uključujući ugrađene zabavne informacije (infotainment), telematiku, povezane sigurnosti i zaštitu.

Oko 65 posto Harmanove prijavljenje prodaje u visini od sedam milijardi dolara u toku 12 mjeseci zaključno sa 30. septembrom 2016. je vezano za automobile, a njegove zaprimljene narudžbe za ovaj tržišni segment, na dan 30. juna 2016. znosile su oko 24 milijarde dolara.

Samsung nadahnjuje svijet i oblikuje budućnost s prilagođenim idejama i tehnologijama, redefinirajući svijet TV-a, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, fotoaparata, digitalnih aparata, medicinske opreme, mrežnih sistema, poluvodiča i LED rješenja. 

Harman dizajnira i izrađuje povezane proizvode i rješenja za proizvođače automobila, potrošače i preduzeća širom svijeta, uključujući i povezane automobilske sisteme, audio i vizuelne proizvode, automatizirana rješenja za preduzeća i povezane usluge.

Harman zapošljava oko 30.000 ljudi širom Amerike, Evrope i Azije te je prijavio prodaju od sedam milijardi dolara u 12 mjeseci zaključno sa 30. septembrom 2016.

Dionice kompanija kotiraju na Njujorškoj berzi pod simbolom NYSE: HAR.