GLOBUS

Trump za ambasadora u UN-u postavlja homoseksualca!?

Prema riječima neimenovane osobe upoznate s planovima prenosa vlasti

(A. S.)

14.11.2016

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump razmatra mogućnost da za novog ambasadora u Ujedinjenim nacijama postavi Richarda Grenella, homoseksualca koji se otvoreno izjašnjava o svojoj seksualnoj orijentaciji, a da za predsjednicu Republikanskog nacionalnog komiteta izabere ženu Ronnu Romney McDaniel, piše "Chicago Tribune".

Prema riječima neimenovane osobe upoznate s planovima prenosa vlasti, Grenell bi mogao da bude novi predstavnik Sjedinjenih Američkih Država u najvećoj svjetskoj organizaciji, a njegov izbor morao bi da potvrdi i gornji dom američkog Kongresa - Senat.

Grenell bi u u tom slučaju bio prvi "otvoreni" homoseksualac na visokom diplomatskom položaju koji je na nivou člana vlade.

Inače, Grenell je bio portparol američke delegacije u UN za vrijeme administracije Georga Busha juniora, a bio je i savjetnik za spoljnu politiku republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romnyija na izborima 2012. godine.

Agencija AP ocjenjuje da bi postavljanje McDaniel za predsjednicu Republikanskog nacionalnog komiteta bio pokušaj da se pomogne partiji poslije izborne kampanje u kojoj je Trump ponižavao žene.

Američka agencija također navodi i da bi postavljanje Grenella za ambasadora u UN ublažilo zabrinutost gej zajednice zbog stavova potpredsjednika Mike Penca o istopolnim brakovima dok je bio guverner Indijane.