NOGOMET

Je li vrijeme za kraj prokletstva: Šest "najbolnijih" mečeva "Zmajeva"

Grčka, Danska, Portugal, Francuska, Nigerija, Španija...

A. SOKOLOVIĆ

14.11.2016

Grčka, Danska, Portugal, Francuska, Nigerija, Španija... jedne su od najbolnijih rana naše nogometne reprezentacije.

Kada je naš reprezentativni nogomet u pitanju, navikli smo odavno na sve i svašta, ali utakmica između Grčke i Bosne i Hercegovine, koja je odigrana u nedjelju u Atini, bez dileme će ući među one koja će izazivati najviše suza i tuge među ovdašnjim poznavateljima nogometa.

Ovo je šest najbolnijih utakmica nogometne reprezentacije zbog kojih bi i kamen zaplakao:

1. Grčka – BiH 1:1 (13. novembar 2016.)  Primamo gol u 95. minuti

Nije petak 13., ali kao da jeste... Takav smo osjećaj imali u nedjelju navečer. Nakon prespavane noći još se sliježu utisci iz Atine.

Duel je završen 1:1, a „Zmajevi“ su bez punog plijena ostali bukvalno u posljednjim sekundama utakmice. Naši igrači su u meču protiv Grčke imali i glavu i rep.


 
Imali su i bezbroj prilika da i prije kobne 95. minute riješe pitanje pobjednika, ali je nedostajala prava završnica.

Nakon susreta u kojem smo ostali bez dva velika boda, mnogo se pričalo i o suđenju švedskog multimilionera Jonasa Erikssona. Selektor Mehmed Baždarević je na konferenciji za medije njegovo suđenje nazvao tendencioznim. I mi se slažemo s tim, a upravo je Šveđanin mogao odlučiti ovaj meč.

Riječ je o spornoj situaciji iz drugog poluvremena, kada je nakon sjajne akcije reprezentacije BiH u šesnaestercu Grčke golman Karnezis oborio Dijamanta Edina Džeku.

Eriksson je ostao nijem, dovoljno da nas na kraju „ohladi“ i Georgios Tzavellas. Još mislimo da je sve san...

2. Španija – BiH 1:1 (8. juni 2005.) / „Furija“ daje gol u sedmoj minuti sudijske nadoknade

Iako je četvrti sudija na utakmici u Valenciji produžio utakmicu za šest minuta, nakon sedmice minute sudijske nadoknade reprezentacija Španije je uspjela izjednačiti rezultat na 1:1.

BiH je u Španiji povela golom Zvjezdana Misimovića u 39. minuti susreta. Dugo su svjetski prvaci bili na koljenima, nemoćni pored naše sjajne odbrane.

No, engleski sudija Stephen Bennett  jednostavno nije htio svirati kraj dok Španci nisu dali gol. To se i dogodilo, Marchena je bio strijelac.

Da nije on, možda bi i sam sudija Bennett ugurao loptu u Toljinu mrežu.

3. Portugal – BiH 1:0 (14. novembar 2009.) / Stative i prečke se još tresu u Lisabonu

Prva utakmica noćne more s Porugalcima u baražu (dva puta smo igrali baraž).

Slabi domaćini su pobijedili golom Brune Alveša, ali je BiH nadigrala tim u kojem su igrali Ronaldo i Deco.

Tri puta smo pogađali okvir gola, dva puta prečka (Ibričić i Džeko) i jednom prečka (Muslimović).

Svi medijski izvještaji su govorili o hrabrim „Zmajevima“ i sjajnoj igri Džeke, Misimovića i Ibiševića.

U revanšu smo se raspali. Pritisak na igračima je bio preveliki. Kasnije je tadašnjii selektor Miroslav Ćiro Blažević provlačio priču da su ga pojedini igrači prodali. Često je kao dežurnog krivca spominjao između redova ime Zvjezdana Misimovića.

4. Francuska – BiH 1:1 (11. oktobar 2011.) / Gospodine Thomson, sramite se!

Pariz. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini 2012. i posljednja šansa za BiH za direktan plasman na Euro. Te noći nadigrali smo velesilu i svjetskog prvaka.

Dijamant je postigao fenomenalan gol i zaledio Francuze. Na ulicama u Bosni i Hercegovini sve je bilo spremno za slavlje (trebala nam je pobjeda za direktan plasman). No, onda je na scenu stupio škotski sudija Craig Thomson.

Škot je jedva čekao šansu i iskoristio je pred kraj meča kada je iskoristio neodlučnost Emira Spahića i pokazao na „kreč“.

Siguran je bio Samir Nasri, koji je Francuze odveo u Poljsku i Ukrajinu, a nas u još jedan baraž s Portugalom (scena dva - opet ispali).  

Gospodine Thomson, sramite se! Imate i zbog čega.

5. BiH – Danska 1:1 (11. oktobar 2003.) / Suze na licima 35.000 gledalaca, ali i u BiH

Koševo, 35.000 gledalaca i samo jedna karta – Plasman na Evropsko prvenstvo u Portugal.

Protivnik dobro poznat – Danska, rekli bismo naša redovna mušterija.

Reprezentativci Bosne i Hercegovine propustili su veliku šansu za plasman na EP. Iako su pružili maksimum u ovoj utakmici naišli su na jakog protivnika. 

Gosti su u finišu bili ostali s 10 igrača na terenu (isključen Gravesen), ali nije bilo vremena da reprezentacija BiH iskoristi brojčanu premoć.

Ostalo je 1:1, Danska je otišla na Euro. Da smo kojim slučajem slavili u tom meču i plasirali se na Euro, potpisujemo da bi i nogomet u Bosni i Hercegovini nakon tog kobnog 11. oktobra 2003. krenuo u drugom smjeru. Ne samo reprezentativni, već u klupski.

6. BiH – Nigerija 0:1 (22. juni 2014.) / Kako nas je pokrao ribar s Novog Zelanda s pomoćnicima

Vjerujem da nema imalo boljeg poznavatelja nogometa u Bosni i Hercegovini koji nije nakon utakmice protiv Nigerije na Mundijalu u Brazilu zapamtio ime sudije Peter O'Learyja s Novog Zelanda i njegovih pomoćnika.

Ribar s Novog Zelanda (da, to mu je profesija kada nema pištaljku u ustima) direktno je sa svojim saradnicima utjecao na prijevremeni odlazak „Zmajeva“ iz Brazil.

Ovako je to bilo... Igrala se 25. minuta kada je u drugoj utakmici grupe F (prvu izgibili od Argentine 1:2, strijelac Ibišević) protiv Nigerije nije priznat regularan pogodak Edina Džeke. Ni danas nam nije jasno zašto je O'Learyjev pomoćnik podigao zastavicu kada je Džeko bio metar od ostalih igrača Nigerije.

Ostalo je historija... Emenike je pet minuta poslije preko desne strane probio i napravio prekršaj nad Emirom Spahićem, ali ni pomoćnik s druge strane nije podigao zastavicu. Primili smo gol, a za prolaz dalje bio je dovoljan i bod. Tamo bi nas čekala Francuska. Bila bi to prilika za osvetu iz 2011. godine.