CRNA HRONIKA

Amar Šljivo pobjegao iz BiH?

Nakon što je raspisana Interpolova potjernica

Autor:A. KAPO

14.11.2016

Nakon što je raspisana međunarodna Interpolova potjernica za Amarom Šljivom (41) iz Sarajeva, osuđenim bivšim specijalcem Federalne uprave policije, sve policijske agencije tragaju za njim.

Krijumčarili napravu

Šljivo, koji je prošle godine u Sudu BiH osuđen na dvije godine robije zbog neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, nije se javio na odsluženje krivično-pravne sankcije te je za njim raspisana potjernica.

U istom predmetu i za ista krivična djela Adis Ramić (37) iz Visokog te Osman Abdel Salam (54) iz Bejruta, državljanin Švedske, osuđeni su na po tri godine zatvora.

Oni su pali u akciji kodnog naziva „Benelux“ koju su izveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Istražitelji su utvrdili da su njih trojica pokušala krijumčariti eksplozivne naprave u Švedsku.

Kontaktirali smo Bajru Čilića, koji je po službenoj dužnosti u ovom slučaju zastupao Šljivu. On je u kratkoj telefonskoj izjavi za naš list rekao da nije upoznat s potjernicom te da ne zna gdje se on nalazi. Pokušali smo stupiti u kontakt i s Amarovom suprugom Lejlom, ali ona se nije javljala.

Prema nezvaničnim informacijama, Šljivo je napustio teritorij naše zemlje, ali je nepoznato gdje se tačno nalazi.

Napao policajce

Šljivo je odranije poznat javnosti. Privođen je krajem 2009. godine, zbog sumnje da je napao dvojicu sarajevskih policajaca. Hapšen je u nekoliko navrata zbog sumnje da je učestvovao u pucnjavama ispred ugostiteljskih objekata u Sarajevu.

Sin ranjen u centru grada

Edhem Šljivo, sin Amara Šljive, povrijeđen je u martu u centru grada nakon što ga je iz pištolja u stomak upucao Emir Kundo (19). Njegova majka tada je u izjavi za naš list kazala da njen sin nije konfliktna ličnost te da je Emir u Edhema pucao nakon što ga je on slučajno zakačio ramenom.