OSTALI SPORTOVI

Bolt najavio odlazak: Saznajte kada "Munja s Jamajke" ide u penziju

Najbrži čovjek na svijetu donio odluku

(A. S.)

14.11.2016

Najbrži čovjek na svijetu Jamajčanin Usain Bolt (30) najavio je kako odlazi u penziju nakon Svjetskog prvenstva koje će se u avgustu iduće godine održati u Londonu.

- Znam kada je vrijeme za oproštaj, ne želim se sramotiti - kazao je vlasnik devet zlatnih olimpijskih medalja u razgovoru za britanski Sky Sports.

- Kada ne bi morao ovako naporno trenirati, mogao bi hodati beskrajno. Što ste stariji morate podnositi veću žrtvu i morate biti discipliniraniji. Iskreno, mislim da više nemam tu disciplinu. Vrijedno sam radio kako bi došao ovdje gdje sam sada. Svjetsko prvenstvo iduće godine bit će moj posljednji nastup - dodala je "Munja s Jamajke".

Bolt je osvojio po tri zlata na 100, 200 i 4x100m na olimpijskim igrama u Pekingu (2008), Londonu (2012) i Rio de Janeiru (2016). Vlasnik je svjetskog rekorda na 100 (9,58) i na 200 metara (19,19), a ima i 11 zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava.

Krajem novembra bit će premijera dokumentarnog filma o njegovom životu. Bolt je pristao na snimanje kako bi ostao upamćen kao jedan od najboljih sportaša svih vremena.

- Kada sam vidio kako Muhamed Ali ili Pele vrijedno rade i dominiraju, rekao sam sebi da hoću biti kao oni. Zato sam snimio film. Želim da kada se za 20 godina razgovara o treninzima i volji za takmičanje neko spomene i mene - rekao je Bolt.