VIJESTI

Mektić i Lukač: BiH uskoro dobija svog oficira u EUROPUL-u

Razgovor o implementaciji operativnog sporazuma o saradnji sa EUROPOL-om

G. D.

14.11.2016

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić razgovarao je danas u Banjoj Luci sa ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem o  implementaciji operativnog sporazuma o saradnji sa EUROPOL-om. Lukač je istakao nakon sastanka da bi taj sporazum trebao da omogući BiH da ima svog oficira za vezu u EUROPOLU-u u Hagu.

- Mi smo završili sve procedure vezano za taj sporazum. Trebamo uspostaviti kancelariju u sjedištu EUROPOL-a u Hagu i tačku za saradnju u BiH. Od saradnje sa EUROPOL-om očekujemo puno. Mi ćemo i formalno i faktički biti sastavni dio evropske policije, ukupne evropske bezbjednosti - rekao je Mektić.

Mektić i Lukač su razgovarali i o implementaciji rezolucije Ujedinjenih nacija koja se odnosi na "watch listu" Savjeta bezbjednosti. Mektić je istakao da je tu možda više bilo nesporazuma nego tehničkih problema i nedostataka.

 -BiH je prihvatila i ratifikovala tu rezoluciju. U normativnom smislu ne možemo ni dodati ni oduzeti nego je samo pitanje implementacije te rezolucije. Na toj listi naći će se samo oni za koje je dokazano da su povezani sa finansiranjem terorizma - istakao je Mektić.