PUTOVANJA

Sitan, ali dinamitan: Rejkjavik ima sve što vam u životu treba

Glavni grad Islanda

Redakcija

13.11.2016

Island je daleko i rijetko ko će odlučiti da ga posjeti turistički, kamoli da se preseli za stalno. Ipak, jedna od najmanjih evropskih prestonica je itekako živahna i nudi sve što je neophodno za život, javlja punkufer.hr. 

Sa samo 120 hiljada stanovnika, Rejkjavik je jedan od najmanjih glavnih gradova starog kontinenta. Međutim, ako se uzme u obzir da ukupna populacija na Islandu iznosi nešto više od 300 hiljada, postaje jasno zašto se glavni grad Islanda smatra velikim gradom.

- Živa muzika, prijatni kafići, šarene kuće i slatke mačke koje prolaze ulicama su deo onoga što ima Rejkjavik, a sve to doprinosi njegovom šarmu - smatra Amerikanka koja u islandskoj prestonici živi od 2014, kada se doselila iz Oregona.

stock-iceland-reykjavik

Duga u Rejkjaviku

U odnosu na svoju veličinu, grad ima neuobičajeno živ noćni život. Čini se da tokom vikenda ne spava, a  zahvaljujući vrijednim, nezavisnim i prijateljski nastrojenim ljudima, u Rejkjaviku vlada opuštena hipsterska atmosfera.

Inače, u okolini grada snimane su pojedine epizode popularne serije "Game of thrones". Sudeći po odgovorima lokalnog stanovništva, kako biste doživeli sve čari Rejkjavika, trebalo bi da živite u njegovom centru. To je dobra, ali dosta skupa ideja, s obzirom na to da su cijene u centru u stalnom porastu.

Ipak, ako nemate novca, uvijek možete iznajmiti nešto na poluostrvu Seltjarnarnes, smještenom samo 5 kilometara od glavnog grada. Skoro svi stanovnici žive u stanovima, a čak su i kuće većinom podjeljene na nekoliko stambenih jedinica. Također, izajmljivanje stanova nije česta pojava jer većina ljudi ima svoje domove, ali, u ovom gradu i nije sve baš tako bajkovito.

Grad je skup, a istraživanje uglednog portala Expatistan.com smjestilo ga je na 35. mjesto po skupoći svih gradova na svijetu. Ipak, za Island se isplati štedjeti, jer ako propustite da posjetite ovaj biser na sjeverozapadu Evrope, kad tad ćete zažaliti.