VIJESTI

Abdićevo jato u Sarajevu: Od zla oca, od gore matere!

Ko je sve bio u 12-članoj pratnji osuđenog ratnog zločinca i kladuškog načelnika na dodjeli certifikata

M. DEDIĆ

13.11.2016

Fikret Abdić, osuđeni ratni zločinac i novi načelnik Velike Kladuše, u svoje “zlatno vrijeme“ u ekipi najbližih saradnika imao je “elitu” poput Rifata Dolića, Admila Mulalića, Muhameda Mujića, Muhameda Škrgića, Alije Aleševića, Ahmeta ef. Huskića, Ibrahima Đedovića, Fikreta Kudića...

Najveća "riba"

No, od nekadašnjih Babinih “jastrebova” ostalo je skromno jato, metaforički kazano, očerupanih ptica, s kojima je ove sedmice uletio u zgradu Parlamenta BiH u Sarajevu. 

Kladušani s kojima smo porazgovarali o “identitetu” Abdićeve 12-člane pratnje otkrivaju da se radi, manje-više, o anonimnim sljedbenicima, rođacima koznakojeg koljena i stranačkim marginalcima. Uz tek nekoliko izuzetaka.

Najveća „riba“, barem kada je riječ o ratnom periodu, je Abdićev ratni veteran Hasan Galijašević zvani Ajkin, koji je iz Petog korpusa prebjegao u Babinu paravojsku i bio na čelu jedinice “Ajkini”. Kladušani za njega prepričavaju i ratnu priču da je više nego Fikreta morao slušati četničkog pukovnika Radojicu Božovića zvanog Kobac ili Bijeli Puh, koji je na razgovor s Abdićevim komandantima, osim s pištoljem, dolazio i s bejzbol palicom. Među onima koji su referirali Kopcu bio je i Hasan Galijašević Ajkin. 

Nije poznato je li i njega Kobac mlatio bejzbolkom kao što je slupao glavu komandantu Abdićeve paravojske Ibrahimu Đedoviću. Galijašević, uglavnom, danas povučeno živi i bavi se konjičkim sportom. 

Mujo Mujakić, kladuški poduzetnik, vlasnik Mercedesovog autoservisa, prema ličnom priznanju, u rodbinskim odnosima je s Babom. On je i najkontroverzniji s “bogatom” prošlošću - ubistvom 1993. godine Kladušanina po nadimku Keka i lošim odnosima s oba, sada već bivša načelnika Velike Kladuše Admilom Mulalićem i Edinom Behrićem. Ubistvo je počinio u samoodbrani, tako glasi presuda Kantonalnog suda u Bihaću nakon rata, a bivše načelnike “ne gotivi”, jer mu nisu izdali dozvolu za gradnju benzinske pumpe na vlastitoj zemlji. Babo, valjda hoće.

vojska-fikreta-abdica-u-sarajevu

Slijeva nadesno: Amir Đogić, Mirvet Beganović, Nurija Mušić, Šerif Čelebić, Hasan Galijašević, Fikret Abdić, ? , Emin Murgić, Rasim Kantarević, Damir Pleho, Elvira Abdić-Jelenović, Mujo Mujakić, Elma Đogić

Zvali ga Đelatone

U Sarajevo su uz zločinca načelnika bila i oba zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK), Mirvet Beganović i Rasim Kantarević. Beganović je kao Hrvat i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH. 

- Beganović je radio kod Fikreta prije rata, a u ratu je bio zarobljen. Brat mu je poginuo u tzv. Narodnoj odbrani APZB, a on je u izbjeglištvu bio u Rijeci. Tamo ga je Babo toliko srozao, iako je tehnolog po struci, da je u Babinoj slastičarnici pravio sladoled. Zvali smo ga  Đelatone, po jednom Italijanu koji je pravio sladoled - ispričao nam je odličan poznavalac Beganovićeve riječke biografije. 

Kaže da je Babo Beganoviću za dvije godine dao svega dvije plaće od po 5.000 šilinga i da je doslovce tamo gladovao. Kada se vratio u Veliku Kladušu, Beganović je radio u jednoj međunarodnoj organizaciji koja je propala, zadruzi koju je osnovao u Donjoj Lučkoj, odakle je rodom, koja je također propala, a on, kako smo čuli, ostao dužan dobavljačima. Kada mu je gola egzistencija došla u pitanje, bivši načelnik Admil Mulalić ga je uzeo za savjetnika.

Rasima Kantarevića znaju po nadimku Pjevač, jer je pjevao na skupovima abdićevaca. Ali, bavio se i drugim poslovima, iako nije poznato koje je struke i koje je škole završio. Doduše, jedni kažu da je sigurno završio osnovnu. Među kladuškom ulemom i džematlijama u Slapnici priča se da je Kantarević na listu za Skupštinu USK došao kada je 2012. godine zavrtao sijalice na slapničkoj džamiji i tada dogovorio s Babom da ga „metne” na listu, ali i da ga je taj aranžman koštao 50.000 KM. 

U Abdićevoj pratnji bila je i mlađahna Elma Đogić, djevojački Ahmetašević, federalna zastupnica ispred kladuških Laburista, sa suprugom Amirom. Njega su, još dok su bili u DNZ-u, zaposlili u  jednom općinskom preduzeću, jer je bio lošeg imovnog stanja. Rahmetli otac federalne zastupnice Đogić bio je dugogodišnji radnik „Finaba“, porodične firme Abdićevih. Iz više izvora dobili smo isti podatak - umro je, a da mu nisu isplaćene višegodišnje plaće. 

Među anonimusima koji su pratili Babu do Parlamenta BiH su i Nurija Mušić iz Abdićevog rodnog sela Donja Vidovska, koji je bez stalnog zaposlenja i u potrazi za poslom, te Šerif Čelebić, član Laburističke stranke, čija je supruga Matilda bila na listi za Općinsko vijeće (OV) Velika Kladuša, ali nije prošla. 

Kćerke i sin

Kompletnu sliku za portret pratnje Fikreta Abdića Babe dopunjuju njegova djeca - srednja kćerka Elvira Abdić-Jelenović, predsjednica LS-a, sin Ervin i najmlađa kćerka Edina sa suprugom Damirom Plehom. Na dan dodjele certifikata jedan bh. portal je za Elviru Abdić-Jelenović napisao da je tutor ocu.

- To je isuviše skromna, čak dramatično blaga konstatacija - kažu u Velikoj Kladuši.