VIJESTI

Glavni odbor SBB-a: Najveći gubitak je što Ćamil Duraković nije izabran za načelnika Srebrenice

Zaključci sa sjednice Glavnog odbora Saveza za bolju budućnost BiH

M. Aš./Mi. K.

12.11.2016

U prostorijama Saveza za bolju budućnost BiH u Sarajevu u 11 sati održana je sjednica Glavnog odbora SBB-a.

Glavni odbor SBB-a je na današnjoj sjednici razmatrao nekoliko važnih pitanja i donio zaključke kojima je ocijenjen rezultat Saveza na proteklim izborima, kao i budući koraci.

Na konferenciji za novinare predsjednica GO SBB-a Lejla Vuković pročitala je sljedeće zaključke sa sjednice:

Glavni odbor ocjenjuje da je rezultat na lokalnim izborima koji je u odnosu na 2012. godinu slabiji za više od 10 posto, ipak zadovoljavajući ako se ima na umu da je SBB kao antikorupcijski i antinepotistički orijentirana stranka bila na konstantnom udaru.

Značajan dio glasača nije bio impresioniran ni sa koalicijom sa SDA kada su u pitanju načelničke pozicije. Najvećim gubitkom izbora smatramo što za načelnika Srebrenice nije izabran gospodin Ćamil Duraković.

SBB insistira i traži od svojih kolicionih partnera SDA i HDZ, da uloži dodatni napor u traženju kompromisa kako bi se nakon više od osam godina održali izbori u Mostaru.

Obzirom  da se u narednom periodu očekuje rješavanje iznimno teških, po nekoliko godina starih problema, Glavni odbor SBB-a zauzima čvrsto stajalište da neće podržati nijedno rješenje koje vodi podjeli BiH na troje, a kakve se tendencije uočavaju pojačanom postizbornom konfliktnošću pojedinih aktera.

Glavni odbor smatra da koalicija sa SDA nije sporna, ali da Predsjedništvo i predsjednik SBB-a moraju pred koalicione partnere još preciznije i na nivou stranačkih delegacija, izaći sa prijedlozima i rokovima kako bi koalicija bila što učinkovitija.

Glavni odbor smatra da se u institucijama na federalnom nivou, naročito u onima u kojima nadležnost ima Parlament Federacije BiH treba što prije omogućiti imenovanja u skladu sa zakonom i obavezama iz nadležnosti Vlade i Parlamenta FBiH

Obzirom da su i ovi izbori pokazali veliku manipulaciju na štetu izbornog rezultata SBB-a, Glavni odbor obavezuje Klub SBB-a u Parlamentarnoj skupštini BiH da u što kraćem roku predloži izmjene izbornog zakonodavstva, što će, između ostalog, omogućiti elektronsko glasanje i na druge načine spriječiti poznate izborne krađe i falsifikate. Pored toga, SBB podržava ideju spajanja lokalnih i općih izbora 2018. godine.

Glavni odbor je donio i nekoliko zaključaka kojima je prihvatio inicijativu predsjednika SBB-a da se unutarstranački izbori provode po principu „jedan čovjek - jedan glas“, te su pokrenute aktivnosti na organiziranju unutarstranačkih izbora u skladu s tim.

SBB u potpunosti podržava medijatorsku ulogu stranke i predsjednika Radončića u stabilizaciji prilika u Federaciji, Bosni i Hercegovini, te jačanju regionalnih veza i jačanju BiH u integrativnim procesima.

 
Video: M. Kunarac