GLOBUS

Zašto je Trump idealan za Evropu

Napredak odnosa

M. M.

12.11.2016

Pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima mogla bi da dovede do normalizacije situacije u Evropi. Trump će najverovatnije smanjiti tenzije između Washingtona i Moskve, rekao je italijanski analitičar Germano Dotori za Sputnjik.

Rezultati predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama zapanjili su italijanske novinare, koji su, zapravo, očekivali pobjedu Hillary Clinton. U utorak je republikanac Donald Trump osigurao neočekivanu pobjedu na izborima sa 290 glasova elektora protiv 232 elektora koliko ih je osvojila Hillary Clinton.

Trumpova pobjeda je dobra vijest za Italiju i Evropu, smatra Dotori iz Centra za strateške studije na Univerzitetu „Guido Carli“ u Rimu.

- Kao prvo, izbjegli smo Hillary Clinton kao predsjednicu. To bi Evropi donelo mnogo obaveza, kao što su nametanje ’ljudskih prava‘ i pokušaji da se utiče na situaciju u suverenim državama - rekao je Dotori.

On smatra da bi Hillary Clinton na mjestu predsjednice pojačala tenzije u Evropi, a posebno ako se uzme u obzir njen čvrst stav prema Rusiji. Dotori ističe da će Trump zaštititi nacionalne interese Washingtona, ali vjerovatno na drugi način.

Analitičar dalje navodi kako Trumpov pristup ne bi bio usmjeren na direktno neslaganje sa Rusijom.

- Što se tiče Trumpa, očekujem napredak u odnosima Washingtona i Moskve. Međutim, mnogi iz njegove administracije verovatno se protive takvoj strategiji. Borba protiv terorizma mogla bi da bude prva tema razgovora Trumpa i predsjednika Rusije Vladimira Putina. Štaviše, NATO bi mogao da promeni svoju politiku u Južnoj Evropi. To bi bio optimalan scenario za Italiju. Stoga nije jasno zašto je većina italijanskih zvaničnika javno podržavala Clintonovu tokom njene izborne kampanje - zaključio je Dotori.