KULTURA

Adis Tanović fotografijom predstavlja ljepote BiH

Knjiga urađena na bazi pet kulturnih ruta

Fena

12.11.2016

"A Photo Tour of Bosnia and Herzegovina" deveta je, tek izdata, knjiga autora Adisa Tanovića koja kroz fotografiju promoviše bosanskohercegovačko i svjetsko kulturno naslijeđe.

Tanović ističe da je knjiga urađena na bazi pet kulturnih ruta. Prva polazi iz Sarajeva, nakon čega slijede Konjic i okolina, Mostar, Blagaj i Počitelj. Druga kulturna ruta polazi s Hutovog blata, nadovezujući se na Neum, Trebinje, Bileću, Stolac i okolinu. Treća iz Ljubuškog (Kravice) "spušta se" ka Međugorju, a potom Livnu, te se preko Livanjskog polja dolazi do Šuice i Duvanjskog polja, odakle nastavlja u pravcu Ramskog jezera.

- S Ramskog jezera ruta ide i završava na Blidinju (park prirode). Peta kulturna ruta polazi iz Fojnice, a ide u pravcu Travnika, Jajca, Ključa, a završava u Bihaću, gdje su pored grada predstavljeni srednjovjekovni grad Ostrožac, te vodopad Štrbački buk i rijeka Una. Pored navedenih ruta tu su prilozi o još nekoliko bosanskohercegovačkih gradova kao što je Banja Luka, Višegrad i druga mjesta – ističe Tanović, predstavljajući ovaj fotovodič.

Ističe da je projekt baziran na povezivanju kulturnih ruta, kako bi mala i manje poznata mjesta uz pomoć većih sredina doživjela turistički procvat, te potakla mlade ljude da kroz ovu privrednu granu dođu do zaposlenja. Također, cilj je i povezivanje mjesta koja nisu izgrađena na glavnim prometnicama i kao takva zbog lošeg geografskog položaja trpe određene gubitke.

- Osim  spomenutih destinacija koje su dio svake turističke priče, značajno je promovisati i druge vrijednosti, te na taj način upotpuniti ponudu rute. Važno je prikazati sklad i vezu prirodnih ljepota, historije, religioznih objekata, te rutu na ovaj način učiniti jedinstvenom - zaključio je.

Knjiga "A Photo Tour of Bosnia and Herzegovina " bit će predstavljena u bibliotekama širom Evrope. Interesantno je da je urađeno pet različitih korica kojima su predstavljeni različiti krajevi Bosne i Hercegovine.