GLOBUS

Juncker pozvao Trumpa na sastanak kako bi ga naučio šta je Evropa

Šef Evropske komisije

Redakcija

12.11.2016

Izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika je riskantan jer bi mogao poremetiti odnosi SAD-a i Europe, upozorio je predsjednik Europske Komisije Jean-Claude Juncker.

- Bit će potrebno da naučimo novoizabranog predsjednika šta je Europa i kako ona funkcionira-  rekao je Juncker na predavanju studentima u Luksemburgu.

Interkontinentalni odnosi mogli bi biti poremećeni "u temelju i strukturi", kazao je on. Njegove izjave su u suprotnosti s umjerenijim reakcijama drugih lidera EU-a, javlja BBC.

Luksemburški list Le Quotidien citirao je riječi Junckera koji je dodao da "Amerikanci generalno ne mare za Europu i da, što se tiče gospodina Trumpa, ako sam dobro razumio, on misli da je Belgija selo negdje na našem kontinentu".

Pozvao Trumpa da razjasni svoje stavove

Predsjednik Europske komisije u četvrtak je pozvao novoizabranog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da razjasni stavove o pitanjima poput globalne trgovine, politike vezane za klimu i buduće odnose s NATO saveznicima.

Agencija Reuters podsjeća da je Trump, biznismen i milijarder koji nikada ranije nije obavljao javnu funkciju, tokom predizborne kampanje žestoko kritizirao sporazume o slobodnoj trgovini, NATO-u i politiku čiji je cilj zaustavljanje globalnog zatopljenja, što je uznemirilo saveznike i trgovinske partnere Washingtona.

- Željeli bismo znati kako će se stvari odvijati kada je u pitanju globalna trgovinska politika. Željeli bismo znati kakve namjere ima u pogledu NATO-a. Moramo znati kakvu klimatsku politiku planira voditi. To mora biti razjašnjeno u idućih nekoliko mjeseci - kazao je Juncker na poslovnom skupu u njemačkoj prijestolnici Berlinu.