GLOBUS

Trump je u posljednja dva dana nazvao lidere ovih 10 država i time sve rekao

Smanjivanje tenzija

(M. D.)

11.11.2016

Novi predsjednik SAD Donald Trump ostaće upamćen po svojoj predizbornoj kampanji tokom koje je uvrijedio mnoge države.

Međutim, ako je suditi po onom što se dešava nakon što je pobijedio, čini se kako će Trump promijeniti mnogo toga u odnosu na ono što je pričao tokom kampanje, piše Washington Post.

Naime, kako su saopštili iz Trumpovog kabineta, on je nakon što je pobijedio na izborima za američkog predsjednika, telefonom nazvao lidere deset država kako bi sa njima obavio razgovore.

Kako je potvrdila Trumpova glasnogovornica Hope Hicks, milijarder je obavio telefonske razgovore sa liderima Irske, Turske, Indije, Japana, Meksika, Egipta, Izraela, Australije, Njemačke i Južne Koreje.

Iako su teme poziva ostale tajna, analitičari navode kako je Trump nazvao lidere gore spomenutih država kako bi ublažio štetu i lošu reputaciju koju je izazvao tokom kampanje.

Trump je tokom kampanje najavljivao kako će Japan i Južnu Koreju napustiti američka vojska, ako im ove dvije države ne plate, Meksiku je zaprijetio dizanjem zida na granici, Angelu Merkel je optužio da je upropastila Njemačku, muslimanima je najavio zabranu ulaska u SAD...

Čini se kako se Trump baš i nema namjeru izvinjavati za sve izrečeno, ali isto tako nema namjeru nastaviti sa agresivnom retorikom i sada kada bude sjedio u Bijeloj kući, već želi izgladiti stvari.

Za nadati se da je tako.