REGION

Johannes Hahn izričit: Nema ukidanja viza bez demarkacije granice Kosova sa Crnom Gorom

Komesar za proširenje i dobrosusjedske odnose Evropske unije

Onasa

11.11.2016

Komesar za proširenje i dobrosusjedske odnose Evropske unije Johannes Hahn izjavio je danas u Prištini da građanima Kosova neće biti ukinute vize za šengen zonu dok Kosovo ne riješi pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom i unaprijedi borbu protiv korupcije. 

On je na konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Isom Mustafom ocijenio da je Kosovo na "posljednjem kilometru u procesu vizne liberalizacije", ali da bez ispunjenja dvaju uslova vize neće biti ukinute. 

Hahn je dodao da u ovom trenutku na Kosovu nema potrebe za prijevremenim parlamentarnim izborima, već za jedinstvom u ostvarivanju zadataka koje ima pred sobom.                             - Lideri Kosova treba da donesu odluku o prijevremenim izborima. Fokus treba da bude na ostvarivanju konkretnih pitanja koja su važna za građane - rekao je Hahn.                                 
On je dodao da postoji jaka politička polarizacija vlasti i opozicije na Kosovu, ali da to pitanje treba riješiti "u parlamentu bez korišćenja suzavca". 
        
Hahn je rekao da je začuđen što se EU okrivljuje za kašnjenje u procesu liberalizacije viza. 
        
- Treba da kažem da je potrebno ispuniti uslove da bi se liberalizacija dogodila. Što se tiče demarkacije, ja samo mogu da podstaknem poslanike Skupštine Kosova da ratifikuju sporazum.Na posljednjem smo kilometru liberalizacije viza. Možda idemo polako kao zmija, ali idemo u pravom pravcu - rekao je Hahn. 
 
Govoreći o evropskoj agendi koju je danas predstavio sa Vladom Kosova, Hahn je rekao da je to pojašnjavanje zadataka koje imaju institucije na putu ka Evropskoj uniji. 
        
- Ova platforma je rađena u punoj koordinaciji sa svim faktorima. Dogovorili smo se da se ona ostvari za period od 12 do 18 mjeseci od danas. Naravno da je za ostvarivanje reformi potrebna politička volja - rekao je Hahn. 
        
Isa Mustafa, premijer Kosova je kazao da je Kosovo opredijeljeno ispunjenju kriterija za integraciju u EU i vizne liberalizacije. 
        
- Opredijeljeni smo da provedemo vladavinu zakona, ekonomski razvoj i povlačenje stranih investicija - rekao je Mustafa.