BIH

Afera| Nemaju ni koncesiju za gradnju hidroelektrana, a nude partnerstvo EPBiH

Šta stoji iza novog sumnjivog Spahalićevog projekta

M. AŠĆIĆ

12.11.2016

Kompanija „Intrade“ Sarajevo, koja je u vlasništvu biznismena Nihada Spahalića, ponudila je prije nekoliko dana „Elektroprivredi BiH“ (EPBiH) partnerstvo u finansiranju gradnje hidroelektrana Glavatičevo i Bjelimići na gornjem toku rijeke Neretve, iako uopće nema dodijeljenu koncesiju, saznaje „Dnevni avaz“. Radi se o kompaniji o čijim je sumnjivim energetskim projektima u BiH naš list pisao još prije nekoliko godina. 

Prekinuta procedura

Iza posljednjeg projekta gradnje dvije hidrocentrale, kako nam je nezvanično potvrđeno, krije se pokušaj Spahalića da nasamari „Elektroprivredu“, odnosno nauštrb države zaradi enorman novac. No, plan je u posljednji trenutak osujećen.

he-glavaticevo-spahalic

Avdić i Spahalić još 2008. godine tražili koncesiju

Spahalić je, saznajemo, u EPBiH prije nekoliko dana poslao Emira Avdića, jednog od svojih direktora. Avdić je „Elektroprivredi“ ponudio aranžman prema kojem bi EPBiH u dvije sagrađene hidrocentrale imala vlasništvo od deset posto, a „Intrade“ čak 90 posto. No, ovaj zahtjev je odbijen, jer „Intrade“, osim što nema ugovor o koncesiji za gradnju hidrocentrala, nema ni ostalu validnu dokumentaciju o ovom projektu.

Tarik Begić, pomoćnik ministra energije, rudarstva i industrije FBiH, potvrdio nam je da „Intrade“ nikada nije dobio koncesiju nad ovim objektima. Begić nam je pojasnio da su oni to tražili još 2008., ali da je zahtjev odbijen zato što nisu ispunili sve uvjete. 

- Još tada smo obustavili zahtjev i prekinuli s procedurom dodijele koncesije - kaže Begić. 

Bajazit Jašarević, generalni direktor EPBiH, potvrdio nam jučer da je održan sastanak s predstavnicima „Intradea“. Također, potvrdio nam je da „Intrade“, koji je, kako je rekao, poslao neozbiljnu ponudu, uopće nema ni koncesiju nad ovim objektima.

- Tokom razgovora vidjelo se da ne možemo biti partneri. Oni su nam nudili neka usmena obećanja, ali mi to nismo smatrali ozbiljnim. Mi smo od Vlade FBiH zatražili da nama daju koncesiju nad ovim objektima. Ovo što su nam oni (Intrade, op. a.) ponudili je neozbiljna i krajnje neprecizna ponuda - rekao nam je Jašarević. 

Nemaju dokumente

Iz izvora bliskih Vladi FBiH, ali i EPBiH, nezvanično saznajemo da „Intrade“, osim iskazanog javnog interesa, nema ni validnu dokumentaciju o tome šta je uložio u realizaciju ovog projekta. Odnosno, posjeduje dokumentaciju o dijelu realiziranog projekta koji nije radila ta kompanija, nego sarajevski „Energoinvest“. Također, potvrđeno nam je da „Intrade“ nikada nije uplatio ni jednokratnu koncesionu naknadu.