GLOBUS

Španija: Zbog krijumčarenja ljudi uhapšeno preko 100 osoba

Zajednička akcija Evropskih policijskih službi

Redakcija

11.11.2016

Zajedničkom akcijom Evropskih policijskih službi uhapšeno je više od 100 osoba koje se sumnjiče za krijumčarenje 6.000 Ukrajinaca u veliku Britaniju i Irsku, saopštila je danas španska policija. Kako se navodi u saopštenju, među uhapšenima bilo je i 56 Ukrajinaca sa lažnim dokumentima, ali nije precizirano kada se hapšenje dogodilo, prenosi AP.

Hapšenja su obavljena na nekoliko aerodroma u Španiji. Pripadnici policija Francuske, Belgije, Ukrajine i Poljske uhapsile su oko 50 osoba, uključujući i nekoliko muškaraca za koje se vjeruje da su vođe kriminalnih bandi.

Evropska policijska kancelarija (Europol), koja je koordinirala akciju, saopštila je da su migrantima ponuđeni "cijeli paketi", koji sadrže lične karte, avionske karte i preporuke. Planirano je da migranti otputuju prvo u Poljsku, a onda do drugih zemalja. U saopštenju španske policije navodi se i da je jednog vođu grupe krijumčara španska policija uhapsila još u martu u Barseloni i tom prilikom pronašla više od 100 ličnih karata i poljskih pasoša.