GLOBUS

Otkriveno šta se dešavalo na sastanku: Govor tijela odao Obamu i Trumpa

Odjeci jučerašnjeg sastanka

Redakcija

11.11.2016

Barack Obama i Donald Trump sastali su se u Bijeloj kući i dogovorili saradnju. 

Na prvi se pogled čini da je jučerašnji sastanak bio prijateljski. Trump je rekao da se veseli budućoj saradnji s Obamom, dok je on ustvrdio kako ga ohrabruje Trumpova želja za saradnjom. Međutim, čak je i ponekom nestručnom oku sasvim jasno da je u tom razgovoru bilo napetosti.

Stručnjakinja za govor tijela Patti Wood analizirala je prvi sastanak najmoćnijeg muškarca u Americi i onoga koji će doći na njegovo mjesto, prenosi Daily Mail.

Obama je izgledao iznimno umorno, rezignirano i bez nade, rekla je Wood za Daily Mail.

Obojica u ‘alfa položaju’

Obama i Trump, čija je pobjeda izazvala šok širom svijeta, jučer su razgovarali više od sat i pol u Bijeloj kući prije nego što su se obratili medijima. Obratili su se javnosti kako bi pomogli građanima da ‘probave’ rezultate’ predsjedničkih izbora nakon kojih su širom SAD-a izbili nasilni protesti.

Trump je Obamu nazvao ‘jako dobrim čovjekom’.

‘Ako pogledate njihov položaj sjedenja, donji dio njihovih nogu, vidi se da su obojica u muškoj alfa poziciji koja govori ‘ja sam muškarac’, rekla je Wood.

063-622154954-1

Ipak, Obamine noge mnogo su više razdvojene nego Trumpove, što pokazuje snagu i otkriva da on time podsvjesno zapravo želi poručiti ‘još sam na vrhu’.

Trump je pak ruke stavio u ‘donji molitveni položaj’, kako ga naziva ova stručnjakinja za govor tijela, što je vrlo znakovito i ne baš tipično za novoizabranog predsjednika.

Položaj ruku otkriva nesigurnost

000-hz7nk

‘Ja to tumačim time da je Trump u razgovoru s Obamom saznao nešto što nije prije znao. Takav položaj ruku otkriva nesigurnost.’

Trump je spojio ruke kad je počeo govoriti, što upućuje na to da mu je potrebna utjeha. Obamine geste kao što su ruke opuštene na nogama, nisu tipične, smatra Wood i dodaje da to upućuje na umor i iscrpljenost, a to je vjerovatno posljedica stresa uoči izbora i sastanka s Trumpom.

‘Ohrabrio me interes novoizabranog predsjednika Trumpa da radi s mojim timom na velikom broju izazova s kojima se ova zemlja suočava. Vjerujem da je važno za sve nas, neovisno o tome kojoj stranci pripadamo i koje su nam političke preferencije, da sada djelujemo zajedno i zajedno se suočimo s problemima’, rekao je Obama.