GLOBUS

Sigurnosne snage okupirale Trumpov toranj u New Yorku

Nakon preuzimanja predsjedničke funkcije

Redakcija

11.11.2016

Prelazak Donalda Trumpa iz pozicije sjajnog biznismena i reality TV zvijezde u predsjednika Sjedinjenih Američkih Država drži zauzetim sigurnosne službe.
 
Nametnuta je zona zabrane letenja preko njegove kuće i radnog mjesta, Trump Towera na Petoj aveniji u New Yorku.
 
Federalna uprava za avijaciju zabranila je da bilo koji avion uđe u tri kilometra radijusa od 58 spratova velike zgrade, koja je bila postavka za NBC-jev tv show The Apprentice i nije samo glavna rezidencija Trumpa, nego je i turistička atrakcija.
 
Zabrana letenja utjecat će na promjenu ruta mnogih helikoptera u gradu, uključujući i medijske helikoptere kao i preusmjeravanje komercijalnih zrakoplova. Dronovi su također zabranjeni.
 
Letovi vojske, policije, hitne i tajnih službi izuzeti su od zabrane.


 
Zona zabrane letenja važit će do Trumpove inauguracije 20. januara 2017. godine, kada će se preseliti u Bijelu kuću.
 
U međuvremenu, na terenu, policijski službenici pomogli su da se instaliraju betonske barijere oko tornja.
 
Red sanitarnih kamiona napunjenih pijeskom poredani su da djeluju kao barikada duž Pete avenije između 56. i 57. ulice a u cilju zaštite Trumpovog tornja od auto-bombe.

reu-2
 
Jedan izvor je potvrdio kako očekuje da jedna saobraćajna traka koja prolazi pored Towera ostane zatvoren za saobraćaj kako bi se spriječio napad auto-bombom.
 
Ljudi koji rade i žive unutar Trump Towera bit će provjereni od strane tajne službe.
 
Takođe, i rute liftova unutar Towera bit će promjenjene kako bi se zaustavio i onemogućio pristup Trumpovim ličnim etažama.