LIFESTYLE

"Gospođa predsjednica": Američki časopis "Newsweek" štampao pogrešnu naslovnicu

Obje varijante novine bile predate distributeru

(D. K.)

10.11.2016

Američki magazin "Newsweek" greškom je distribuirao izdanje časopisa sa naslovnom stranom posvećenom pobjedi Hillary Clinton na predsjedničkim izborima u SAD.

Naime, kako praksa u sličnim situacijama nalaže, "Newsweek" je pripremio dvije varijante izdanja. Jedno izdanje bilo je posvećeno pobjedi Donalda Trumpa, dok je drugo bilo posvećeno Hillary Clinton i njenoj pobjedi na predsjedničkim izborima.

Kako navodi "New York Post", obje varijante bile su predate distributeru magazina kompaniji "Topics Media".

Distributer je, u uvjerenju da bi Clinton mogla biti nova predsjednica, u prodaju poslao izdanje posvećeno njenoj pobjedi.

Na naslovnoj strani pisalo je: "Gospođa predsjednica - historijsko putovanje Hillary Clinton u Bijelu kuću".

Prema pisanju "New York Posta", oko 125.000 primjeraka tog magazina moralo je da bude povučeno.

Iako su distributeri rekli da se časopis ne stavi u prodaju prije proglašenja pobjednika, nekoliko primjeraka magazina posvećenog pobjedi Clinton je prodato.

Izvršni direktor "Topics Media" Tony Romando izvinio se javnosti i rekao da se kao i svima ostalima i njima dešavaju greške.

Ovo nije prva greška nekog časopisa u Americi jer je "Chicago Daily Tribune" 1948. godine objavio primjerak sa naslovom "Dewey pobijedio Trumana", iako je pobjednik tih predsjedničkih izbora bio Harry Truman.